latinica  ћирилица
19/11/2022 |  10:04 ⇒ 10:05 | Autor: SRNA

Ždrale: Srpska je potvrđena u Dejtonu, a to je zasluga srpskih boraca

Najvažniji rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma je činjenica da je ovim međunarodnim dokumentom potvrđena Republika Srpska, a najveće zasluge za to pripadaju srpskim herojima kojih je skoro 30.000 ugradilo živote u temelje otadžbine, ocijenio je univerzitetski profesor i čuveni hirurg Slavko Ždrale.
Slavko Ždrale - Foto: SRNA
Slavko ŽdraleFoto: SRNA

- Kada se sjetimo potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i kada nam je na području Sarajevsko-romanijske regije saopšteno za parafiranje tog dokumenta - to je bio hladan tuš za nas. To je za nas bilo nešto strašno, jer pored toga što su mnogi od nas morali da napuste svoja ognjišta, došli smo u situaciju da napuštamo i one dijelove na kojima su se naši ljudi privremeo stacionirali - rekao je Ždrale Srni.

On ističe da je najvažnije to što je sporazumom potvrđena Republika Srpska.

- A, šta danas reći? Koliko smo zadovolji time? Sve ovo što se sada dešava - napadi izvana i iznutra na Republiku Srpsku, ali i BiH i region, jasno pokazuju da mi Srbi nismo uzalud žrtvovali 30.000 života ugrađenih u temelje Republike Srpske - rekao je Ždrale koji je bivši direktor bolnice "Srbija".

On je poručio da srpskim herojima, pripadnicima Vojske Republike Srpske, treba biti vječno zahvalan za slobodu, ali da ne treba zaboraviti ni angažman tadašnjih srpskih političara.

Ždrale kaže da takozvana međunarodna zajednica nije fer kada je riječ o stradanju srpskog naroda tokom rata u BiH, što se posebno odnosi na jezivo i beskrupulozno NATO bombardovanje srpskih teritorija osiromašenim uranijumom.

- Mislim da su danas svi Srbi jedinstveni u stavu i opredjeljenju da Republiku Srpsku moramo čuvati i sačuvati na blagodet srpskog naroda, a samim tim njeno očuvanje i budućnost ne smiju biti dovedeni pod bilo kakvu sumnju - zaključio je Ždrale.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine i njegovih 12 aneksa, u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.