latinica  ћирилица
19/11/2022 |  10:07 | Autor: SRNA

Perišić: Dati institucionalnu podršku za tužbe protiv NATO-a

Republika Srpska treba dati institucionalnu i finansijsku podršku za tužbe protiv NATO saveza ljudima oboljelim od karcinoma uzrokovanog bombardovanjem osiromašenim uranijumom u Srpskoj, smatra profesor geopolitike na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić.
Srđan Perišić - Foto: RTRS
Srđan PerišićFoto: RTRS

Perišić je izjavio Srni da se u tom procesu trebaju pratiti iskustva iz advokata Srđana Aleksića iz Srbije, kao i italijanskih vojnika oboljelih i preminulih od karcinoma koji su devedesetih godina boravili na Kosovu i Metohiji.

- Advokatski tim Srđana Aleksića je najdalje otišao u tom procesu jer se povezao sa Italijanima koji su oboljeli usljed boravka na Kosovu i kojima su isplaćene velike naknade od Vlade Italije - rekao je Perišić.

On je naglasio i da je jedan od osnovnih razloga zbog kojih Republika Srpska blokira članstvo BiH u NATO upravo bombardovanje osiromašenim uranijumom.

- Politika Republike Srpske po tom pitanju je jasna, i jedan od glavnih razloga je taj što smo trovani od tog istog NATO-a i još imamo posljedice bombardovanja koje ćemo osjećati i u narednim decenijama - naveo je Perišić.

Komentarišući nastup hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića nakon polaganja svečane zaklete, Perišić je rekao da se i dalje namjerno nameće tema članstva BiH u NATO savezu iako nema saglasnosti po ovom pitanju.

- Sve što je Komšić rekao je neistina, osim toga da BiH ima saradnju sa NATO-om kroz godišnji program saradnje. Sve ostalo nije tačno - istakao je Perišić.

Kao razlog za nametanje ove teme Perišić smatra da se to radi, ili po nalogu Ambasade SAD u BiH, ili iz želje političkog Sarajeva da se pokaže kao pristalica NATO-a.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Havijer Kolomina izjavio je ranije Srni da razgovori o odgovornosti NATO-a za posljedice bombardovanja Republike Srpske osiromašenim uranijumom moraju biti "zasnovani na nauci i činjenicama".

On je pojasnio da NATO "pitanja zdravlja i zaštite životne sredine shvata vrlo ozbiljno", te podsjetio da je 2001. godine uspostavio Komitet za osiromašeni uranijum, koji je zaključio da "NATO-ovo korištenje osiromašenog uranijuma u sukobu u BiH nije dovelo do bilo kakvog kontinuiranog rizika po zdravlje".