latinica  ћирилица
19/11/2022 |  12:57 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

SNSD i HDZ BiH nastavljaju partnerstvo (FOTO/VIDEO)

SNSD i HDZ BiH nastavljaju partnerstvo na svim nivoima u BiH, izjavio je lider SNSD-a nakon sastanka delegacija ovih stranaka u Mostaru.
Milorad Dodik i Dragan Čović -
Milorad Dodik i Dragan Čović

Dodik je naglasio da je danas potvrđeno partnerstvo za koje se već odavno znalo.

- Imamo i razlika u politikama, ali te razlike ne guramo u prvi plan, već ih ostavljamo za neka bolja vremena. Tu je prvenstveno stav o NATO. Nema potrebe za konfrontaciju bilo gdje. Spremni smo da radimo sa onima koji imaju podršku - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su dvije stranke spremne za konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se u kratkom roku završiti sve potrebne stvari.

Dodao je da će se u narednom periodu pokušati deblokirati procesi koji su zaleđeni.

- Svjesni smo da će biti problema. Sa HDZ-om je dogovor da nikom niko ne smeta i to je dobro. Ako to i Bošnjaci razumiju, onda smo riješili mnogo problema. Isključivo smo privrženi poštovanju Ustava BiH i želimo da se to vidi kao vrlina, a ne kao jeres ili zla kob. Nastavićemo sa politikama koje su prepoznatljive. Ne želimo nerazumne poteze, ali ni neprincipijelno ponašanje i odustajanje od politika koje vodimo - napomenuo je Dodik.

Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: RTRS)

Dodik je poručio da SNSD i HDZ BiH imaju veoma jasne dokaze uspješne saradnje i da će nastaviti da sarađuju i koordinišu aktivnosti.

- SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a BiH, a ni HDZ BiH neće u vlast bez SNSD-a. HDZ i SNSD koji su ranije od međunarodne zajednice konotirane kao problem sada se javljaju kao rješenje za brzo formiranje vlasti - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će raditi na tome da afirmišu BiH kao zemlju tri konstituivna naroda i dva entiteta i da afirmišu ustavni poredak.

- Nastojaćemo da dobijemo predznak dobrih momaka, jer smo privrženi poštovanju Ustava BiH i politikama koje su prepoznatljive - naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o budućim partnerima u vlasti na nivou BiH, Dodik je poručio da je to onaj koji ima kapacitet na bošnjačkoj strani i da će SNSD i HDZ sa svima razgovarati.

- Nikome nije ništa zatvorenio ni otvoreno - istakao je Dodik.

Na pitanje koga bi volio u vlasti, Dodik je odgovorio da imaju svoje interese i da je to Ustav BiH i da će tražiti da se odbaci međunarodni intervencionizam.

- Mi u desetak godina nismo imali nijedan konflikt sa HDZ-om. Ako mi možemo, zašto ne mogu i neki Bošnjaci. Nemojte nam blokirati gasovod, "Buk bijela" ili Aerodrom "Trebinje" koji je mogao biti pri kraju. Dobili smo opstrukciju i kada smo pitali zašto, rekli su da je to politika. To nije politika - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio i da u Predstavničkom domu SNSD i HDZ imaju 12 poslanika, "osmorka" 13, a SDA devet.

- I jedni i drugi mogu biti unutra. Mi ćemo nastojati da ide brzo i da deblokiramo - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o kadrovskim rješenjima u budućem Savjetu ministara, Dodik je rekao da se o tome nije razgovaralo, ali da je stava da HDZ u ovom mandatu treba ponuditi kandidata za predsjedavajućeg. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će SNSD i HDZ u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imati većinu na koju se neće moći uticati.