latinica  ћирилица
19/11/2022 |  13:54 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Čović: U Domu naroda HDZ BiH i SNSD imaće većinu na koju se neće moći uticati

SNSD i HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imaće većinu na koju se neće moći uticati, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka delegacija ovih stranaka u Mostaru.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

On je potvrdio jako partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a i opredijeljenost za zajednički rad u naredne četiri godine.

- Predsjednika SNSD-a Milorada Dodika informisao sam o čemu je HDZ BiH razgovarao sa ostalim strankama i šta je dogovoreno sa strankama takozvane osmorke u FBiH. Informisao sam ga šta smo u detalje dogovorili i programska načela koja dogovaramo sa jednom strukturom stranaka - rekao je Čović.

Čović je naglasio da su se HDZ BiH i SNSD saglasili da svoje partnerstvo potvrde 1. decembra na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Želimo da imamo Vladu FBiH do kraja godine. U kantonima takođe do kraja godine i sve što je neophodno napraviti - rekao je Čović.

Čović je poručio da će nivo partnerstva koji postoji između njega i Dodika prenijeti na sve saradnike na svim nivoima vlasti.

- Drago nam je da će i komunikacija sa predstavnikom u Republici Srpskoj biti dobra. Vidjećemo da to bude na čitavom području gdje HDZ i SNSD imaju učešće u vlasti. Nastojaćemo da imamo korektan odnos na svim nivoima - poručio je Čović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se sa delegacijom SNSD-a razgovaralo o imenima u Savjetu ministara BiH, Čović je odgovorio da danas nije bilo riječi o kadrovskim pitanjima.

- Treba konstituisati parlamentarnu većinu i onda ćemo sjesti i složiti dalji redosljed. Tvrdim da naše partnerstvo, kada je u pitanju kadriranje, neće biti ugroženo. Ono nema alternativu. Mislim da ćemo i u Domu naroda imati stabilnu većinu devet ili 10 delegata, na koju se neće moći uticati - rekao je Čović.

Govoreći o tome zašto se zaobilaze neke stranke u pregovorima u FBiH, Čović je naglasio da su na nivou FBiH razgovarali sa svima osim sa DF-om, te da je taj proces priveden kraju.

- Sa strankama koje su do sada djelimično bile u vlasti usaglašen je zajednički program i načela rada. Ne bi me iznenadilo da iduće sedmice ta načela predstavimo javnosti. Nismo ušli u podjelu fotelja. Koliko ćemo taj dogovor spustiti na nivoe pojedinih kantona, vidjećemo. Naš cilj je da imamo legitimne predstavnike za stolom - zaključio je Čović