latinica  ћирилица
19/11/2022 |  15:24 | Autor: SRNA

EU: Situacija na sjeveru KiM osjetljiva

Policija EU patrolira na sjeveru Kosova i Metohije nakon što je oko 600 srpskih policajaca dalo ostavku zbog spora u vezi sa registarskim tablicama za koji Zapad strahuje da bi mogao da izazove novo etničko nasilje.
EU zastava - Foto: RTRS
EU zastavaFoto: RTRS

Oko 130 policajaca iz Poljske i Italije, koji patroliraju u tri opštine na sjeveru Kosova u kojima nema lokalne policije, nemaju ovlašćenja za hapšenje, ali EU želi da njihovo prisustvo popuni bezbjednosni vakuum.

- Za sada moramo samo da pratimo situaciju koja je i dalje osjetljiva - rekao je Marijano Bastanca, komandant italijanskih karabinjera koji su stigli kao pojačanje kolegama iz Poljske.

EU i SAD pokušavaju da pronađu rješenje prije ponedjeljka, 21. novembra, kada je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti rekao da će vozači sa starim registarskim tablicama biti kažnjeni, a lokalni Srbi kažu da neće mijenjati tablice.

EU je juče pozvala Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na hitne razgovore u Brisel, ali nijedan nije potvrdio da će otići.

Brisel i Vašington zatražili su od Prištine da odloži sprovođenje presude za deset mjeseci, ali Kurti nije pokazao znake da će odustati.

- U ovom trenutku sjever je tempirana bomba koja otkucava sa mnogo ludih ljudi sa obje strane spremnih da je aktiviraju i bez policije koja bi smirila situaciju - rekao je visoki neimenovani kosovski zvaničnik Rojtersu.

Iz NATO, koji ima oko 3.700 mirovnih snaga na terenu, pozvali su na smirenost i poručili da će intervenisati ako bezbjednost bude ugrožena.