latinica  ћирилица
19/11/2022 |  18:40 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Srbin sa Kosmeta osuđen zbog pisanja grafita

Osnovni sud u Gnjilanu osudio je Srbina čiji su inicijali S.R. na tri mjeseca uslovne kazne zatvora zbog ispisivanja grafita.
Opština Gnjilane (Foto: tvmost.info) -
Opština Gnjilane (Foto: tvmost.info)

Prema navodima tužilaštva, optuženi je sa dvojicom maloljetnika u septembru prošle godine širio "etničku mržnju", ispisujući grafite "Vitina je Srbija", "Klokot Srbija" kao i četiri slova "S" na jednoj albanskoj kući, betonskim stubovima i trotoaru.

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu je 12. oktobra 2021. godine podiglo optužnicu protiv S.R. koji se na prvom saslušanju izjasnio krivim za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Portal Kosovo onlajn prenosi da je tokom ove godine na prostoru Kosova zabilježeno više od deset incidenata u kojima su grafiti "UČK" ili uvredljive poruke ispisane na srpskim kućama, tablama sa nazivima mjesta u kojima žive Srbi, pa i u neposrednoj blizini dječijeg igrališta i da za ta djela niko nije odgovarao.

PETKOVIĆ: ZBOG ČEGA MEĐUNARODNE ORGANIZACIЈE NE REAGUЈU NA NASILjE NAD SRBIMA?

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom presude Osnovnog suda u Gnjilanu, postavio je otvoreno pitanje međunarodnim organizacijama zbog čega ne reaguju na višegodišnje nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Surova istina o ugnjetavanju Srba za koje nema pravde! Dok vlasti u Prištini proganjaju maloletnu srpsku decu, gde su oni koji su na srpske ambulante, dečja igrališta, kuće ispisivali grafite terorističke UČK? Za ove otvorene pretnje niko nije odgovarao! - napisao je Petković na Tviteru.