latinica  ћирилица
20/11/2022 |  08:57 ⇒ 08:59 | Autor: SRNA

Na samitu UN-a postignut dogovor o fondu za države pogođene klimatskim promjenama

Na samitu UN u Egiptu postignut je dogovor o pokretanju fonda za pomoć državama koje su najteže pogođene klimatskim promjenama, ali koji ne podstiče napore za rješavanje problema emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.
Samit UN-a u Egiptu (Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA) -
Samit UN-a u Egiptu (Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA)

Osnivanje "istorijskog" fonda odobrilo je skoro 200 zemalja, javlja Bi-Bi-Si.

Dogovor se zasniva na ključnom pitanju "gubitak i šteta", koji se odnosi na finansiranje siromašnih zemalja pogođenih posljedicama klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je sporazum "prijeko potreban politički signal", ali upozorava da "očigledno neće biti dovoljan".

Temperatura vazduha je sada za oko 1,1 stepeni Celzijusa veća nego što je bila u 19. vijeku, a količina karbon dioksida u atmosferi porasla je za 50 odsto.

Ako se ništa ne preduzme, naučnici kažu da bi globalno zagrijavanje moglo dovesti do razornih toplotnih talasa, porasta nivoa mora i gubitka biljnih i životinjskih vrsta.

Poslije napetih pregovora, koji su trajali tokom cijele noći, egipatsko predsjedništvo samita objavilo je konačni tekst sporazuma.

Brzo odobrenje formiranja namjenskog fonda za gubitke i štete i dalje je ostavilo mnoge od najkontroverznijih odluka u vezi sa fondom za sljedeću godinu, uključujući i to ko treba da uplati sredstva.