latinica  ћирилица
20/11/2022 |  09:04 ⇒ 09:39 | Autor: RTS

Drecun: Priština se politički poigrava i sa Briselom i sa srpskim narodom

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je za RTS da nema spremnosti Prištine za dogovor, politički se poigrava i sa Briselom i sa srpskim narodim nudeći 20 varijanti.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Zapad raspolaže dovoljnim kapacitetima da usmjerava ponašanje Prištine u određenom pravcu, napominje Drecun.

Drecun je dodao da je situacija na KiM opasna iz dva razloga.

Ističe vrijeme za dogovor o tablicama. Da li će se odložiti primjena odluke o tablicama, ali i poštovanje Briselskog sporazuma.

I Evropska unija i Sjedinjene Države traže od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da odloži primjenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Brisel je pozvao na sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, ali zvanične potvrde da li će i kada do njega doći još nema.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Drecun je rekao da su za kompromis potrebne dvije strane i da za Beograd postoji spremnost za dogovor.

- Očekujem da će se predsjednik Vučić odazvati pozivu Brisela. Problem je u Prištini. Nema spremnosti Prištine za dogovor, insistiraju da se realizuje jednostrana odluka, politički se poigravaju i sa Briselom i sa srpskim narodim nudeći 20 varijanti, kako Bisljimi kaže - rekao je Drecun.

Prema njegovim riječima, kada su srpski politički predstavnici izašli iz privremenih institucija samouprave, Zapad je to ozbiljno shvatio, to je težak udarac za Prištinu jer niko sada ne može da govori o multietičnosti institucija na KiM.

Kako kaže, Zapad je krenuo u ozbiljnu aktivnost.

Kada je Borelj pozvao glavnog prištinskog pregovarača da dođe u Brisel, nakon tih razgovora Bisljimi je rekao da oni nude 20 varijanti za dogovor, dodaje Drecun.

Ukazuje da postoje samo dvije varijante, jedna je da ostanu na snazi KM tablice i da se vrate KS statusno neutralne tablice, nema 20 varijanti.

Prema njegovim riječima, tablice KS mogu da budu rješenje, KS tablice izdaje Unmik, ali RKS tablice nisu statusno neutralne, to je neprihvatljivo za Beograd.,

Poruke iz Vašingtona, Brisela i Berlina

Drecun ističe da Zapad raspolaže dovoljnim kapacitetima da usmjerava ponašanje Prištine u određenom pravcu, Kurti neće da se ponaša onako kako Zapad od njega traži sve dok ne bude suočen sa nekakvim sankcijama.

Iz vodećih zapadnih zemalja stižu poruke da Priština ima prava da primjeni jednostranu odluku. To ohrabruje Kurtija da nastavi sa jednostranim ponašanjem. Imate zahtjeve da se odloži primjena, ali rješenje je da se potpuno povuče jednostrana odluka.

Srpski predstavnici su jasno stavili do znanja - povratak u privremene insitucije samo ako se formira ZSO i ako se povuče i stavi ad kata odluka o tablicama, a ne da se nešto prolongira.

- Pored tablica, već imamo u najavi novu krizu. Priština je raspisala izbore za četiri opštšine na sjeveru KiM. Umjesto da se suoči sa problemima, Priština poništava izbornu volju srpskog naroda koji je u ogromnoj većini dao podršku Srpskoj listi i sada pokušava na izborima da preuzme četiri opštine na sjeveru što generiše uslove za novu i još težu krizu od tablica - rekao je Drecun.

Situacija na KiM

Drecun kaže da postoji prijetnja od eskalacije i da je situacija opasna iz dva razloga, bezbjednosnog i političkog.

- Srbi su napustili privremene instucije, pokazali da nema multietičnosti na KiM - to je udarac Prištini i Zapadu, bez multietnčosti ne mogu da govore o napretku i da ih uguraju u međunarodne organizacije - podvlači Drecun.

Dodaje da je bezbjednosti aspekt opasniji.

- Donedavno su specijalne jedinice samo povremeno ulazile na sjever KiM, a sada su sa izgradnjom baza uz administrativnu liniju napravili uslove za stalno stacioniranje, formirali su tzv. graničnu policiju, u okviru nje su formirali specijalnu interventnu jedinicu i na mala vrata ih uveli u stalno stacioniranje. Raspolažu vozilima za brzo djelovanje, treba da im stignu "bajraktarti" iz Turske i stvorili su uslove za boravak pripadnike tzv. KBS - naveo je Drecun.

Oni su stavili u obruč od strane pripadnika parapolicijskih specijalnih jedinica sjever KiM, što ukazuje da se pripremaju za nasilnu primjenu odluke. Ako krenu sa nasilnom primjenom odluke, onda smo u situaciji koja je najteža što se tiče bezbjednosnih izazova od 2013. godine, napomenuo je Drecun.

Razgovori u Briselu

Govoreći o mogućim razgovorima u Briselu, Drecun kaže da će biti teški.

Predsjednik Odobra za KiM postavlja pitanje da li Priština prikazuje spremnost.

- DŽabe je da se sastajemo, ako samo razgovaramo. Ako je priprema dobra, ako postoji osnova za dogovor, onda će se i postići. Pitanje je šta će Priština tražiti zauzvrat. Izgleda da je tendencija nekih zapadnih državae da Priština odloži odluku, a da se zauzvrat Srbi vrate u privremene institucije. Ta trgovina neće proći. Vučić je izbjegao mnoge zamke, koje su bile u ranijim pregovorima - zaključio je Drecun.