latinica  ћирилица
20/11/2022 |  09:37 | Autor: SRNA

Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvaćeno više od 30 odsto djece tog uzrasta

Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj trenutno je obuhvaćeno više od 30 odsto od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta i to je veliki uspjeh rada Vlade Srpske, rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo što je obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem od 2018. godine sa 22,5 odsto do 2022. godine povećan na 30,7 odsto djece predškolskog uzrasta, a prenosi Srna.

- Nova analiza Ministarstva prosvjete i kulture pokazala je da uspješno ostvarujemo postavljene strateške ciljeve - navela je Trivićeva.

Ona je napomenula da djeca koja ne pohađaju predškolske ustanove imaju mogućnost da pohađaju "Program za djecu u godini pred polazak u školu", a koji budućim prvačićima omogućava kvalitetnu pripremu za uspješan početak osnovnoškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Trivićeva je navela da ovaj program na godišnjem nivou obuhvata oko 45 do 50 odsto od ukupnog broja djece koja treba da se upišu u prvi razred osnovne škole, te da je Vlada Republike Srpske od 2018. god 2022. godine za sprovođenje Programa izdvojila 1,3 miliona KM.

- Kroz ovaj program do sada je prošlo 46.041 dijete i to smatramo velikim uspjehom jer su djeca dodatno pripremljena za početak školovanja - navela je ona.

Trivićeva je još jednom pozvala roditelje da se do 30. novembra obrate predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području svojih lokalnih zajednica, kako bi uključili djecu u ovaj program, koji počinje u martu 2023. godine.

U Republici Srpskoj program predškolskog vaspitanja i obrazovanja realizuje se u 122 predškolske ustanove /43 u javnom i 79 u privatnom sektoru/. Od 2018. do 2022. godine rješenje o odobrenju za rad Ministarstva dobilo je 39 predškolskih ustanova, a u istom periodu osnovano je 26 novih organizacionih jedinica.

Јedna od reformskih aktivnosti, koja doprinosi povećanju obuhvata djece, jeste i omogućavanje ustanovama socijalne zaštite, kao i osnovnim školama i školama za djecu sa smetnjama u razvoju da sprovode program predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Navedeno zakonsko rješenje omogućilo je djeci iz manje razvijenih opština /Han Pijesak, Rudo, Petrovo, Stanari/ priliku za pohađanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Pored navedenog, Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za osnivanje novih predškolskih ustanova u Donjem Žabaru, Pelagićevu i Јezeru.