latinica  ћирилица
20/11/2022 |  11:44 | Autor: SRNA

Mučibabić: Borba za izvorni Dejton je borba za Republiku Srpsku

Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je za Srnu da je borba za izvorni Dejtonski sporazum borba za opstanak Republike Srpske i prvorazredni zadatak kako aktuelne vlasti, tako i opozicije u Srpskoj.
Milimir Mučibabić - Foto: SRNA
Milimir MučibabićFoto: SRNA

- Dejtonska BiH je "sui generis" i kao takva mora ostati da ta državna zajednica ne bi postala unitarna država čemu političko Sarajevo i njihovi mentori teže - rekao je Mučibabić.

On je ukazao da je u susret 27 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma nužno sagledati značaj tog međunarodnog dokumenta i šta on u izvornom obliku znači za Srpsku, uz napomenu da u momentu donošenja njegovim autorima nije bilo na umu da donesu dokument čija će važnost trajati decenijama.

- Oni su željeli da to preko koljena prelome, a neki od njih su čak izjavljivali da će Dejtonski sporazum "trajati samo malo, pa ćemo mi napraviti unitarnu, centralnu državu bosancima po mjeri" - ukazao je Mučibabić.

On je naglasio da od momenta kada je potpisan do danas teče proces derogacije Dejtonskog sporazuma, ovlaštenja Srpske, čime se treba jedinstveno suprotstaviti.

- U ovom momentu Republika Srpska zarad svog postojanja i budućnosti mora da insistira na svemu onom što je taj međunarodni ugovor njoj podario - ponovio je Mučibabić.

Prema njegovim riječima, razlozi za to su višeslojni, a prvi i osnovni je da sačuva subjektivitet entiteta.

- Ako je država složena, u suštini treba insistirati na tome šta nam taj međunarodni ugovor donosi. U posljednjih deceniju i više kroz instituciju međunarodnih predstavnika i OHR-a pritisci su bili sa svih strana, a osnovni zadatak jeste razvlašćivanje Republike Srpske - naveo je on.

Mučibabić je ukazao da su entiteti u BiH "države sa ograničenim suverenitetom".

- Zapravo, suverenitet BiH se dijeli na tri dijela, a jedan dio tog suvereniteta koji pripada Republici Srpskoj, a izveden je iz prirode Dejtona, mora se imperativno vratiti - kategoričan je Mučibabić.

Govoreći o značaju Dejtonskog sporazuma, Mučibabić ističe da zabrinjava da i četvrt vijeka od kada je potpisan, takozvani intelektualni krem regiona nije u stanju da iskorači iz pakla intelektualne i moralne ljenosti ilustrovane ponavljanjem floskula o predrasudama o lošim Srbima.

- Dakle, ta priča o "zlim Srbima" jesu konstanta koja ne daje nadu da se na zdravim osnovama može graditi prosperitetna budućnost. Tu činjenicu Srbi moraju imati stalno na umu i boriti se za ono što im daje međunarodni ugovor potpisan u bazi "Rajt Peterson" prije 27 godina - rekao je on.

Mučibabić je naglasio da je činjenica da Dejtonskim sporazumom objektivno nisu mogle biti anticipirane i razrađene sve dimenzije funkcionisanja specifične i složene državne tvorevine koja je njime uspostavljena.

- Stoga je ta zajednica zloupotrebljena za nametanja odluka, uvođenje institucija i prenos ovlaštenja na centralnu vlast kojima nije zakonski, funkcionalno i konstruktivno sprovedena i obezbijeđena pristojna dogradnja struktura dejtonske BiH već su nedopustive relatizovani i obesnaženi osnovni ustavni principi i sistemski temelji na kojima ona kao atipična zajednica tri konstitutivna naroda počiva - rekao je Mučibabić.

U ponedjeljak, 21. novembra, navršava se 27 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.