latinica  ћирилица
20/11/2022 |  13:32 | Autor: SRNA

Cicović: Svi oni koji rade protiv izvornog Dejtona rade i protiv BiH

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović poručio je da svi koji rade protiv onog što piše u Dejtonskom sporazumu, izmišljajući nekakav "duh Dejtona" da bi njime podupirali bespravne zakone i odluke kojima urušavaju taj sporazum, rade ne samo protiv Republike Srpske, nego i protiv BiH u koju se toliko kunu.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Cicović je rekao Srni da je Dejtonski sporazum "pravni dokument prve vrste", jer ga potpisima garantuju sve velike sile i dvije susjedne države, Srbija i Hrvatska, poručivši da nema BiH bez Republike Srpske, a da nije nemoguće da "bude Republike Srpske bez BiH".

- Bilo bi dobro kad bi i u Federaciji BiH bili svjesni značaja Dejtonskog sporazuma, jer on nije donijet na brzu ruku, onako s nogu, nego je dugo i strpljivo pripreman kao najoptimalnije rješenje - ne samo za prekid rata, nego i za održiv mir uz striktno poštovanje Ustava, kao u svim uređenim društvima - rekao je Cicović povodom 27 godina od potpisivanja ovog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim riječima, bilo bi smiješno da nije tužno što se iz političkog Sarajeva i njemu naklonjene takozvane međunarodne zajednice lijepi etiketa antidejtonskog djelovanja rukovodsvu Republike Srpske i svakome ko javno zatraži striktno poštovanje slova Dejtona i dejtonskog Ustava BiH.

- Naravno, i pored toga, ili i baš zato, svi mi u Republici Srpskoj moramo ne samo insistirati na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i dejtonskog Ustava BiH, nego i raditi na vraćanju nadležnosti koje su Srpskoj oduzimane pravnim nasiljem visokih predstavnika, međunarodnih organizacija i organa EU i Ustavnog suda BiH, gdje su odluke donošene tako što su sudije iz reda srpskog naroda preglasavala četiri stranca i dvoje sudija Bošnjaka - poručio je on.

Cicović je naveo da se svakog 21. novembra postavlja isto pitanje - kako i zašto makar i samo jedan čovjek u BiH može biti protiv sporazuma koji je donio mir i istovremeno uspostavio društveno uređenje u BiH u kojoj će, do tada tri zaraćene strane, moći živjeti jedni pored drugih, uz jasno definisane nadležnosti i odnose između zajedničkih institucija BiH i entiteta".

- Da je moglo drugačije nego što piše u Dejtonskom sporazumu, ne bi ni bilo onog pucnja u srpskog svata na Baščaršiji, ne bi ni bilo rata kome je taj sporazum bio najprirodniji izlaz - zaključio je Cicović.