latinica  ћирилица
20/11/2022 |  14:45 | Autor: SRNA

Raković: Srpska da istrajava na očuvanju Dejtona i da ima alternativna rješenja

Republika Srpska ima najbolju namjeru da se Dejtonski sporazum sačuva, ali, kao ozbiljna država, s obzirom na stalne pokušaje da on bude preoblikovan, treba da ima više rješenja, rekao je Srni istoričar Aleksandar Raković povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

- S obzirom da je jedno od rešenja, recimo pod `A`, očuvanje Dejtonskog sporazuma, neka Republika Srpska nastavi tim putem, ukoliko smatra da je to u ovom momentu najbolji put, ali ako to ne bude moguće tu je i varijanta "B" koju treba razvijati, a to je samostalnost Republike Srpske i varijanta "B", ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom - smatra Raković.

Raković je ukazao da faktori koji rade protiv Dejtonskog sporazuma čine sve da se on preoblikuje tako da bude neprepoznatljiv i da se neki drugi sporazum instalira na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, tako da u to smislu, kada je riječ o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije optimista.

- Republika Srpska treba da istraje na tome da se on očuva, ali da se i priprema na razdruživanje iz BiH i ujedinjenje sa Srbijom jer sve pouke koje smo izvukli kao sada mnogo iskusniji narod u prethodnih 20 i više godina govore da Zapad neće imati razumevanje za te dobronamjerne, diplomatske i političke napore Republike Srpske da pokuša da očuva kakvu-takvu BiH - ocijenio je Raković.

Prema njegovim riječima, upravo stoga jer političko Sarajevo ima namjeru da uspostavi unitarnu državu kojom će komandovati muslimani i da neki drugi faktori na Zapadu, takođe, imaju namjeru da Srpsku pretvore u praznu ljušturu, Srpska treba kao ozbiljna država da ima alternativna rješenja.

Sutra se navršava 27 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.