latinica  ћирилица
20/11/2022 |  21:55 | Autor: SRNA

Berlin nudi protivraketni sistem "Patriot" Varšavi

Njemačka je ponudila Varšavi protivraketni odbrambeni sistem "Patriot" kako bi joj pomogla da obezbjedi svoj vazdušni prostor nakon što se zalutala raketa srušila u Poljskoj prošle nedjelje, izjavila je njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

Njemačka Vlada je već najavila da će ponuditi svom susjedu dalju pomoć u vazdušnoj kontroli sa njemačkim "Eurofajterima" nakon incidenta, što je u početku izazvalo bojazan da bi se rat u Ukrajini mogao preliti preko granice.

- Ponudili smo Poljskoj podršku u obezbjeđivanju vazdušnog prostora sa našim "Eurofajterima" i sistemima protivvazdušne odbrane "Patriot" - rekla je Lambrehtova za list Rajniše post.

Šef NATO Јens Stoltenberg rekao je da je, po svemu sudeći, projektil koji je pogodio Poljsku prošle nedjelje i ubio dvije osobe, ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, a ne ruska strana.

NATO je krenuo u jačanje protivvazdušne odbrane u istočnoj Evropi nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini u februaru.

Više desetina NATO saveznika predvođenih Njemačkom u oktobru je pokrenulo inicijativu za zajedničku nabavku sistema protivvazdušne odbrane za više oblika prijetnje, uključujući "Patriot".

U vrijeme hladnog rata Njemačka je imala 36 jedinica "Patriot". Njemačke snage trenutno imaju 12 jedinica "Patriot", od kojih su dvije raspoređene u Slovačkoj.