latinica  ћирилица
20/11/2022 |  22:00 | Autor: SRNA

U vazdušnim udarima poginulo najmanje 15 sirijskih vojnika

Najmanje 15 sirijskih vojnika poginulo je u masovnom napadu Turske na kurdske oblasti u sirijskim regionima Alep, Raka i al-Hasakah, javio je televizijski kanal Rudav sa sjedištem u Erbilu.
Sirija - Foto: RTRS
SirijaFoto: RTRS

Prema ranijim izvještajima, ubijeno je šest vojnika iz vojnih jedinica koje su bile raspoređene na sjeveru Sirije kako bi odbile mogući turski napad. Osim toga, ubijeno je i 14 civila, među kojima i lokalni reporter.

Najveći broj žrtava prijavljen je iz okoline grada Al malikiah, gdje je u vazdušnom napadu Turske poginulo 11 ljudi, a još šest je ranjeno. Oštećena je i glavna elektrana koja napaja strujom cijeli grad.

Takođe, poginulo je ili ranjeno 30 pripadnika kurdskih jedinica Sirijskih demokratskih snaga, navodi TASS.

Komanda SDF-a je ranije saopštila da je vazdušni napad izveden na centar grada Ajn al-Arab,ili Kobani, koji se nalazi 150 kilometara od grada Alepa.

SDF je pozvao međunarodnu zajednicu da "obrati pažnju na varvarske akcije turskih trupa i njihove posljedice po civilno stanovništvo".

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom noćnog vazdušnog napada na sjeveru Iraka i Sirije uništeno 89 ciljeva.

Ministarstvo navodi da su izvedeni udari na mjesta razmještanja Radničke partije Kurdistana i jedinica sirijskih Kurda koje su zabranjene u Turskoj. Vazdušni napad je bio podržan artiljerijskom vatrom.

Eksperti kažu da je turska prekogranična operacija u sjevernom Iraku i Siriji odgovor na teroristički napad u Istanbulu 13. novembra, u kojem je poginulo šest osoba, a više od 80 povrijeđeno. Istražioci za to okrivljuju PKK.