latinica  ћирилица
21/11/2022 |  07:57 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Lukić: Srpska se pokazala kao najtvrđi orah u odbrani Dejtona

Dejtonski mirovni sporazum izuzetno je značajan za BiH i Republiku Srpsku, koja se pokazala kao najčvršća barijera u pokušaju međunarodnih moćnika sa Zapada da se u BiH nametnu kao suvereni vladari organa BiH i njenih federalnih jedinica - Srpske i Federacije, ocijenio je za Srnu pravni ekspret Radomir Lukić.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Lukić smatra da je, uprkos stalnim nasrtajima, ostalo dosta toga od prvobitne dejtonske strukture, a to su, kako kaže, na prvom mjestu federalne jedinice, odnosno dva entiteta.

On je izjavio da je dosta toga od izvornog Dejtona deformisano, što se desilo kada su u političke procese u BiH uvučena dva tijela koja nisu dio dejtonske institucionalne i pravne strukture, a to su Savjet za sprovođenje mira /PIK/ i njegov Upravni odbor.

Podsjetivši da su na potpuno pogrešan način političkim procesima uvedeni i visoki predstavnik i OHR, Lukić je ukazao da su ta četiri tijela nadustavni i ekstraustavni faktori, koji djeluju dosta samovoljno i uz podršku zapadnih država.

- Ova četiri faktora dovela su do oduzimanja suvereniteta konstitutivnih naroda u BiH, i to je najveći negativni i antidemokartski otklon od izvornih normi Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Lukić, koji je profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Kako kaže, do destrukcije izvornog sporazuma i do prenošenja nadležnosti Republike Srpske i FBiH došlo je i uspostavljenjem Suda i Tužilaštva BiH, nestajanjem Vojske Republike Srpske i vojnih komponenti FBiH, te uzimanjem poreskih nadležnosti entiteta i njihovim porenošenjem na BiH.

- To su najkrupnija odstupanja, a bilo je i onih sitnijih, jer su donesene desetine zakona kojima se uzimaju nadležnosti entitetima. Ipak, ovi strani faktori koji žele da preuzmu inicijativu, pa čak i postanu suvereni vladari organa BiH i njegovih federalnih jedinica, nisu uspjeli da unište entitete - naglasio je Lukić.

Prema njegovoj ocjeni, potpuno je pogrešna teza da je Dejtonski sporazum prevaziđen i da je obavio svoju prvobitnu funkciju zaustavljanja rata i uspostavljanja mira, jer bi eliminacija Dejtona i ovakvog ustavnog uređenja BiH dovela do novih sukoba i onemogućila bilo kakav opstanak BiH.

- Ta pogrešna teza, odnosno kontrateza, dolazi od ljudi koji se ne razumeju u stvarne odnose u BiH. Srbima i Hrvatima, a posebno Srbima, ta stvar je još čudnija kada vide da se od Srbije oduzima Kosovo po nacionalnom principu, a ovde u BiH se ne primenjuju takvi principi - ukazao je Lukić.

On smatra da će situacija u BiH biti još teža ako međunarodni moćnici nastave sa svojom despotskom vladavinom preko nadustavnih faktora i upozorava da će BiH, ukoliko se nastavi u tom pravcu, biti još neuređenija i nemirnija.

- BiH će u tom slučaju biti bliže svojoj disoluciji, koja je uglađeniji naziv za raspad. Razlike koje postoje među konstitutivnim narodima nije moguće prevazići ili bar ne u ovom trenutku. Zbog toga bi trebalo poraditi na vraćanju dejtonskih okvira i na prestanku razvlašćivanja entiteta i uzaludnog jačanja nadležnosti institucija BiH, koje ne mogu da obave sve procese kako treba - naglasio je Lukić.

On je ocijenio da takvi procesi ne mogu integrisati društva u BiH, niti mogu da naprave jednu naciju, ma kako da se ona zove, dodajući da je svako ko misli da može da se ide tim putem kojim se do sada išlo na pogrešnom tragu, jer ne poznaje ni BiH, a ni osnovna načela istorije i ove vrste pluralizma.

- Bilo bi lepo da i Zapad polako preispita i redefiniše svoju politiku prema BiH, Srbiji i Srbima. Ukoliko to učini, biće bolje. Naravno da to uključuje i rešavanje pitanja FBiH u dogovoru, pre svega Hrvata i Bošnjaka. To je put očuvanja BiH, mira u njoj i međusobnog uvažavanja njenih konstitutivnih naroda - naveo je Lukić.

Na pitanje šta Republika Srpska može da učini kako bi zaustavila razvaljivanje Dejtona, razvlašćivanje entiteta i zaštitila svoju ustavnu poziciju, Lukić je odgovorio da su manevarske mogućnosti Srpske vrlo skučene.

- Republika Srpska treba polako da se okreće protiv zakona i akata koje donosi visoki predstavnik i da traži određenu vrstu podrške u svetu, jer mi nismo osuđeni samo na Evropu i zapadni svet. U svetu ima mnogo drugih država koje mogu da razumeju našu situaciju i mogu nam pružiti podršku - rekao je Lukić.

On je uvjeren da Republika Srpska drugog puta nema, jer se ona u zajedničkim institucijama ne može izboriti za to, prvenstveno zbog toga što su strani akteri uspjeli da podijele domaće političko tkivo kao što su već učinili 1997. godine i vratili društvo unazad.

- Republika Srpska je jedina tvorevina u kojoj Srbi na tim prostorima nalaze svoje jemstvo bezbednosti i opstanka i za nju treba učiniti sve. Politička sloga je sada potrebnija gotovo nego ikada, jer sadašnji momenat može da sruši sve što je urađeno u prethodnim vremenima - istakao je Lukić.

Punih 27 godina navršilo se danas od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.