latinica  ћирилица
21/11/2022 |  08:22 ⇒ 08:25 | Autor: SRNA

Kuzmanović: Preduzeti sve da se Srpskoj vrate oduzete nadležnosti

Institucije Republike Srpske imaju apsolutno pravo da u skladu sa izvornim Dejtonskim sporazumom preduzimaju sve radi vraćanja nezakonito oduzetih nadležnosti Srpske, izjavio je nekadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

- Iako znamo da je to teško, preduzimamo sve da vratimo što je moguće više nadležnosti koje su nam nezakonito i nepravilno oduzete radom visokih predstavnika međunarodne zajednice i pojedinih pravosudnih organa u BiH - rekao je Srni Kuzmanović povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je pojasnio da je Dejtonski sporazum obustavio rat i utvrdio državno i društveno uređenje BiH sa dva entiteta koje konstituišu tri ravnopravna konstitutivna naroda, ali da je sarajevska politička scena, uz podršku pojedinih stranih faktora bila nezadovoljna tim dokumentom.

- S druge strane, zanimljivo je da mi nikada nismo željeli da kažemo - hoćemo više. Dakle, hoćemo ono što je napisano u Dejtonu. A gledano u perspektivi naš položaj, jeste stvar nauke, tehnike i politike koju će određivati istorijski tok. Ponoviću, žestoko smo oštećeni time što su se visoki predstavnici i pravosudni organi u BiH ponašali kao zakonodavci, često se uplitali u ustavna pitanja i tako mijenjali mnoge stvari u Dejtonu. To ne može i mi tražimo da nam se niko ne miješa u unutrašnju politiku, koja je Srpskoj data Dejtonom - rekao je Kuzmanović.

On je istakao da se u posljednje vrijeme međunarodni faktor više nego ranije umiješao u pitanja i odnose srpskog i ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

- Međutim, Srpska ima snažan odgovor poput upućivanja svojih izvještaja o stanju u BiH Savjetu bezbjednosti UN i slično. Dakle, Srpska očekuje da se potpuno obustavi miješanje sa strane i da se prepusti da entiteti i konstitutivni narodi rješavaju unutrašnje probleme i definišu svoje odnose u BiH. Vidjećemo kako će se to razvijati, ali optimista sam bez obzira što se danas pitanja velikih sila prelamaju preko nas, malih - kaže Kuzmanović.

On je istakao da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor koji ne može da mijenja svako i svojevoljno.

- Ugovor ove vrste se izvršava i ne mijenja. Može da se mijenja samo uz opštu saglasnost /entiteta i konstitutivnih naroda u BiH/. Zato imamo Aneks četiri ugovora ili Ustav BiH koji na tom planu detaljno utvrđuje prava i obaveze - istakao je Kuzmanović, koji je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je 21. novembra prije 27 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.