latinica  ћирилица
21/11/2022 |  08:23 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Mladić: Vratiti se na izvorni dogovor i vratiti oduzeto Srpskoj

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, smatra da Dejtonski sporazum treba čuvati, vraćati se na njegov izvorni dogovor i ono što je bilo usaglašeno, a sve ono što je nasilnim metodama oduzeto Republici Srpskoj - u mirnom procesu treba vratiti.
Darko Mladić - Foto: RTRS
Darko MladićFoto: RTRS

- I da se konačno svi posvetimo razvoju, miru i radu, a ne nastavljanju ratovanja drugim sredstvima - izjavio je Mladić Srni, povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je ocijenio da se sada vidi da je, poslije svih ovih godina, Dejton platforma koja može da donese i mir i funkcionisanje u BiH na korist svih građana BiH, i Republike Srpske i FBiH.

- Međutim, nažalost, pod uticajem, prije svega NATO zemalja, očigledno je da se ruši Dejtonski sporazum od samog njegovog nastanka i da mu nije ni data šansa da profunkioniše onako kako je bilo dogovoreno - rekao je Mladić.

Mladić je podsjetio je da je Dejton, ipak, sporazum koji je donio mir u BiH, koji je bio pun teških kompromisa za srpsku stranu, ali da je potpisan u interesu mira i daljeg razvoja.

- Žalosno je što neke sile, koje su bili garanti Dejtonskog sporazuma, nisu radile u pozitivnom smislu na njegovom funkcionisanju, nego su od samog starta počele da ga mijenjaju, krive i da ga pretvaraju u nešto što nije trebalo da bude - rekao je Mladić.

On je ukazao da je, uprkos svemu, Dejtonski sporazum ostao i opstao do danas i u ovom treneutku je jedina platforma na kojoj srpska strana može da insistira da se sprovede do kraja ono što je dogovoreno.

- I da se ono što je u međuvremenu oduzeto - vrati Republici Srpskoj, što joj pripada, kako bi došli do nekakvog načina da BiH funkcioniše na dobrobit svih. Ne vidim drugi put, osim da se vraćamo na izvorni Dejton i da probamo da nađemo nekakav minimalni konsenzus da svi bolje žive u BiH - istakao je Darko Mladić.

Punih 27 godina danas se navršilo od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. 

Povezane vijesti:

27 godina Dejtonskog sporazuma