latinica  ћирилица
21/11/2022 |  08:59 ⇒ 09:00 | Autor: SRNA

Radanović: Srbi povratnici u FBiH i dalje bez prava

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da se prava zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom za BiH primjenjuju samo na teritoriji Republike Srpske, te da Srbi povratnici u Federaciju BiH i 27 godina nakon završetka rata teško ostvaruju svoja prava u tom entitetu.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je rekao da se samo u Srpskoj primjenjuje mogućnost da ljudi vrate svoje imanje i da obnove kuće.

- Uvijek kada imam priliku pozovem vlasti iz FBiH da izaberu bošnjačko selo na teritoriji Republike Srpske da odemo da vidimo u kakvom je stanju selo. Istovremeno, pozovem da odemo u srpsko selo u FBiH, pa da i tu vidimo kakva je situacija i ko živi u tom selu - rekao je Radanović.

Radanović je u izjavi Srni povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma rekao da se u FBiH krše prava Srba i kada je riječ o nadokandi štete za imovinu.

- Sva prava zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom u BiH poštuju se samo na teritoriji Republike Srpske i ima nekih kantona gdje se Srbi mogu pohvaliti da imaju određena prava, ali većina su kantoni gdje su Srbi apsolutno majorizovani - rekao je Radanović.

Diskriminacija Srba na teritoriji FBiH, tvrdi Radanović, vidljiva je u svakom segmentu društva.

- Diskriminacija se vrši i u školama, još od prvog razreda, kada djeca u FBiH moraju da uče da mrze svoj, srpski narod. Takvi su udžbenici u FBiH - pojasnio je Radanović i dodao da su Srbima u FBiH uskraćena i prava na život, navodeći i primjere fizičkih napada i ubistava Srba povratnika.

Radanović je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio mir u BiH, koja je "unija koja unutar sebe ima i federaciju i republiku".

- Srbi u FBiH ne traže ništa, osim onoga što je napisano u katalogu prava iz Ustava BiH, koji je Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Radanović.

Punih 27 godina navršilo se danas od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.