latinica  ћирилица
21/11/2022 |  09:40 ⇒ 09:44 | Autor: sputniknews.com

Predsjednik Ruske dume o snimku strijeljanja ruskih vojnika: Zelenskom treba suditi

Kijevski režim zaslužuje najsuroviju kaznu za svoja zvjerstva, a ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom treba suditi, izjavio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin komentarišući video-snimak na kojem je prikazano strijeljanje ruskih vojnika.
Vječeslav Volodin (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustacija) -
Vječeslav Volodin (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustacija)

- Tako se ponašaju fašisti. Kijevski režim zaslužuje najsuroviju kaznu za svoja zvjerstva. Šefovi evropskih država do danas nisu osudili te zločine - napisao je Volodin na Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, takvo isto ćutanje tridesetih godina prošlog vijeka dovelo je do stvaranja fašističke države i Drugog svjetskog rata.

- Zemlje koje sarađuju s kijevskim režimom treba da shvate da podržavaju nacističku državu, sadiste kojima su ruke u krvi do lakata. Zelenskom treba suditi. On treba da se pojavi pred tribunalom - rekao je Volodin.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je ukrajinska vojska namjerno ubila 10 zarobljenih ruskih vojnika.

Video snimak na kojem ukrajinski vojnici strijeljaju ruske vojnike koji su se predali i leže na zemlji pojavio se u petak na internetu.

Prema informacijama predsjednika Suda za ljudska prava Valerija Fadejeva, zločin se dogodio u Makejevki.

On je dodao da će Sud za ljudska prava video snimak uputiti upravi vrhovnog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, OEBS-u, Savjetu Evrope, organizaciji Amnesti internešenel, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugim organizacijama.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu o tom zločinu.