latinica  ћирилица
21/11/2022 |  11:31 ⇒ 11:33 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Rusija poziva sve zemlje da utiču na Ukrajinu da prekine granatiranje Zaporoške nuklearke

Rusija poziva sve zemlje da utiču na Ukrajinu da prestane sa granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane ne može, a da ne izazove našu zabrinutost, a trebalo bi da izazove izuzetnu zabrinutost IAEA - rekao je Peskov.

On je dodao da Moskva u tom pogledu vidi izuzetnu zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- Pozivamo sve zemlje svijeta da iskoriste svoj uticaj kako bi ukrajinske oružane snage prestale da to rade - naglasio je Peskov.

On je pozvao na objektivnost prilikom razmatranja teme granatiranja Zaporoške nuklearke.

- Ako se izgovori fraza: "Zabilježena su brojna granatiranja" – i dalje morate biti objektivni i konstruktivni, treba da završite frazu – "granatiranje teritorije stanice od strane ukrajinskih oružanih snaga" - objasnio je Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštio je ranije da su Oružane snage Ukrajine nakon dvomjesečne pauze nastavile sa granatiranjem Zaporoške nuklearke.

Samo 19-20. novembra su na stanicu ispalile najmanje 25 granata, od kojih je jedna pogodila krov specijalnog objekta broj 2, gdje se čuva nuklearno gorivo.

Artiljerijske snage suzbijene su uzvratnom vatrom ruskih snaga, a radijacioni fon u rejonu stanice je normalan.

Peskov je dodao i da smjena vlasti u Ukrajini nije među ciljevima ruske specijalne operacije u toj zemlji.

- Rusija teži da postigne svoje ciljeve u specijalnoj vojnoj operaciji. Postizanje tih ciljeva je moguće na razne načine i u raznim formatima - rekao je Peskov.

Na konkretno pitanje da li je jedan od ciljeva specijalne vojne operacije da se smijeni vlast u Ukrajini Peskov je odgovorio: "Ne, predsjednik je već o tome govorio".

Komentarišući informacije da su ukrajinske snage strijeljale 10 ruskih ratnih zarobljenika, Peskov je istakao da će se Rusija sama baviti potragom za ubicama zarobljenih ruskih vojnika, kao i da oni moraju biti pronađeni i kažnjeni.

Snimak na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici strijeljaju Ruse koji su se predali i leže na zemlji pojavio se na internetu u petak.

Prema riječima predsjednika ruskog Savjeta za ljudska prava Valerija Fadejeva, zločin se dogodio u Makejevki.