latinica  ћирилица
21/11/2022 |  11:38 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

EU dodjeljuje 600.000 KM za unapređenje zaštite na radu u poljoprivredi

Za sektor poljoprivrede u BiH danas je, u okviru projekta "EU za biznis oporavak", objavljen javni poziv vrijedan 600.000 KM za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje zaštite na radu, saopšteno je iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.
Poljoprivrednik - Foto: Screenshot
PoljoprivrednikFoto: Screenshot

EU će omogućiti učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške u vezi sa zaštitom i bezbjednošću na radu, uključujući i kovid mjere.

Prijaviti se mogu zanatlije, preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana najkasnije godinu dana prije objave ovog poziva i bave se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda i sirovina.

Odabrana preduzeća dobiće besplatno učešće u edukaciji o zakonskim aspektima i značaju primjene mjera zaštite i bezbjednosti na radu.

Nakon edukacije, preduzeća će biti kvalifikovana za finansijsku podršku investicijama od 10.000 do 30.000 KM, koja će biti usmjerena na realizaciju preporučenih mjera za unapređenje zaštite i bezbjednosti na radu.

Za svaki projekat podnosilac prijave mora obezbijediti vlastito sufinansiranje od minimalno 15 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije.

Tehnička podrška biće pružena u skladu sa individualnim potrebama preduzeća.

U saopštenju se navodi da je cilj podrška modernizaci poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanju ruralne ekonomije, te obezbijediti opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima BiH kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom virusa korona.

Јavni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je na veb-stranici eu4business.ba.

Svi zainteresovani prijave sa potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti posredstvom onlajn platforme javnipoziv.undp.ba od 28. novembra do 23. decembra.

Projekat "EU za biznis oporavak" finansiraju EU i Njemačka, a realizuje UNDP u BiH u partnerstvu sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju i Međunarodnom organizacijom rada.