latinica  ћирилица
21/11/2022 |  12:02 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Košarac: Srpska vodi odgovornu politiku razvoja energetskih projekata

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je Srni da institucije Republike Srpske vode odgovornu politiku podsticanja i razvoja energetskih projekata, posebno u oblasti zelene energije, dajući jasan i konkretan doprinos zaštiti životne sredine.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Zahvaljujući takvom odnosu, Republika Srpska danas je dobro i poželjno mjesto za investiranje. Zvanične politike nadležnih institucija u Reublici Srpskoj idu u korak sa globalnim trendovima i stvaraju uslove za privlačenje ozbiljnih investiticija u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, od izuzetnog je značaja da se u javnosti promovišu politike čiji je cilj povećanje udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

On kaže da će događaji koji afirmišu takve politike i razvojne šanse u Republici Srpskoj uvijek imati podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, što će biti slučaj i ukoliko takve inicijative budu došle od nadležnih institucija iz Federacije BiH.

- Kao primjere dobre prakse, izdvojiću Samit energetike u Trebinju, ali i predstojeći Solar Balkan samit koji će u februaru naredne godine biti održan u Banjaluci. Energetski samiti odlična su prilika da se razgovara o ključnim pitanjima iz energetske budućnosti, procedurama i pozitivnim zakonskim propisima, te da se na adekvatan način artikulišu potrebe poslovne zajednice - naveo je Košarac.

On je istakao da Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i "Elektroprivreda Republike Srpske" kroz podršku samitima u Trebinju i Banjaluci dokazuju svoje opredjeljenje da procese u energetskom sektoru učine kredibilnim, transparentnim i otvorenim za stručnu i širu javnost.

- Osnovni cilj je da u budućnosti obezbijedimo što veću količinu energije za naše građane i privredu, te da omogućimo bolji spoljnotrgovinski promet energentima u korist domaćih proizvođača - naveo je Košarac.

On je napomenuo da je u vrijeme globalne krize obezbjeđivanje dovoljnih količina hrane i energenata ključno pitanje organizovanih država i društava.

- Republika Srpska pokazuje punu odgovornost u tom smislu, što najbolje potvrđuju brojni strateški projekti koji imaju ključnu ulogu za dugoročnu energetsku stabilnost. To se prvenstveno odnosi na novu gasnu istočnu interkonekciju i izgradnju hidroelektrane Buk Bijela - naglasio je Košarac.

On je ponovio stav da su potpuno neprihvatljivi pokušaji federalnih političkih struktura da, vođeni političkim predrasudama, opstruišu realizaciju pomenutih projekata u Republici Srpskoj.