latinica  ћирилица
21/11/2022 |  12:19 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

Ambasada Rusije: Ukinuti protektorat i prenijeti vlast na narode u BiH

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da se čvrsto zalaže za hitan prenos potpune vlasti na narode u BiH i ukidanje, kako su naveli, pogrdnog spoljnog protektorata u obliku Kancelarije visokog predstavnika.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

Izražavaju uvjerenje da su građani zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog, zasnovan na uzajamnom poštovanju, kompromisu i konsenzusu.

Ruska Ambasada navodi da je prije 27 godina parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan tragični oružani sukob i da je ovaj dokument ne samo donio dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH.

Rusija je garant Mirovnog sporazuma i zalaže se za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je sastavljena BiH.

Takođe, iz Ambasade izražavaju uvjerenje da stalni pokušaji spoljnih igrača da, kako su naveli, u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne BiH mogu imati bespovratne i opasne posljedice.