latinica  ћирилица
21/11/2022 |  12:32 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Nižnji Novgorod: Јavna diskusija o rusko - srpskom dijalogu

Na državnom Lingvističkom univerzitetu u Nižnjem Novgorodu u organizaciji centra za Balkanska istraživanja iz Nižnjeg Novgoroda, održana je javna diskusija na temu "Rusko-srpski dijalog u uslovima globalne nestabilnosti".
Nižnji Novgorod: Јavna diskusija o rusko - srpskom dijalogu (Foto: Ustupljena fotografija) -
Nižnji Novgorod: Јavna diskusija o rusko - srpskom dijalogu (Foto: Ustupljena fotografija)

Na skupu su učestvovali predstavnici društveno- političkog i akademskog života Nižegorodske regije, sa kojom od 2019. godine Vlada Republike Srpske ima potpisan Sporazum o saradnji i jačanju partnerskih odnosa.

Na skupu je prisustvovao i predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva, Odjeljenje Republika Srpska - sveštenik Miladin Mitrović, koji je istakao da je održavanje ove diskusije izuzetno važan i značajan događaj kroz koji je šira javnost u Rusiji bila upoznata sa svim izazovima i pritiscima sa kojima se danas susreće političko rukovodstvo Republike Srpske.

- Pritisci mađunarodne zajednice na Republiku Srpsku i stalni pokušaji destabilizacije političke situacije nisu ništa drugo nego sramni instrumenti kroz koje se agresivno pokušava odvajanje Republike Srpske od Ruske Federacije - rekao je Mitrović.

On ističe da se u radu ove konferencije diskusijom analitke i predlaganjem konkretnih projekata došlo do vrlo važnih zaključaka koji će nesumnjivo biti produktivni u borbi da se minimalizuje negativni politički uticaj Evropske unije, kako prema Republici Srpskoj, tako i prema Ruskoj Federaciji.

Izlagači na skupu saglasni su da očuvanje plodotvrone saradnje između naših naroda, prije svega političko - ekonomska a i kulturno- duhovna,  treba da i dalje ostanu prioritetni zadatak u spoljašnjoj politici Rusije i njenih geopolitičkih interesa.

- Grubo narušavajući sve norme međunarodnog prava i diplomatskog kodeksa, kolektivni Zapad danas aktivno realizuje politiku "demonizacije" Rusije, a uz to demonizuje i sve druge zemlje koje žele da se Rusijom sačuvaju partnerske odnose kao što je to slučaj i sa Republikom Srpskom - istakla je dekan Fakulteta za međunarodne odnose Svetlana Anatolijevna Kolobova i dodala da je zbog toga važno da se i u Republici Srpskoj očuva politička stabilnost i jedinstvo, što je preduslov očuvanja identiteta i opstanka.