latinica  ћирилица
21/11/2022 |  13:04 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Otvorena zgrada Ustavnog suda Srpske; Institucija koja daje dodatnu dimenziju našoj državnosti (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik presjecanjem vrpce otvorili su danas u Banjaluci novu zgradu ove pravosudne ustanove.
Otvaranje zgrade Ustavnog suda (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) - Foto: RTRS
Otvaranje zgrade Ustavnog suda (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)Foto: RTRS

Selman je rekao da ova institucija predstavalja odraz suverenosti, ali i državnosti Republike Srpske i da o značaju i ulozi Ustavnog suda najbolje govore njegove odluke.

- Otvaranje ove zgrade ima veliki značaj za institucionalno funkcionisanje Republike Srpske jer Ustavni sud kao četvrti stub vlasti, odraz je subjektiviteta, samostalnosti, suverenosti ali i državnosti Republike Srpske - rekao je Selman.

- Republiku Srpsku čeka kritička analiza svega što se dešavalo u proteklih 27 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i u tome će biti važna uloga Ustavnog suda Republike Srpske - poručio je Dodik.

Kaže da je ustavni poredak devastiran i nije u skladu sa tim međunarodnim ugovorom.

- Ne smijemo ostati nijemi na pravno nasilje međunarodnog faktora - poručio je Dodik.

Željka Cvijanović srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH istakla je da je Ustavni sud Republike Srpske važna institucija koja daje dodatnu dimenziju našoj državnosti.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Zadovoljstvo mi je što smo danas svečano otvorili novu zgradu Ustavnog suda koja će sudijama i svim zaposlenima obezbijediti bolje uslove za rad - poručila je ona.

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i  predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman ranije je izjavio da je izgradnja i opremanje objekta koštalo 8.583.000 KM. Bruto površina objekta je 3.776 metara kvadratnih.