latinica  ћирилица
21/11/2022 |  13:38 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu (VIDEO)

Ulazak srpske vojske u Banjaluku davne 1918. predstavlja jedan od najznačajnijih datuma istorije grada.
Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku-obilježavanje - Foto: RTRS
Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku-obilježavanjeFoto: RTRS

Povodom godišnjice Dana oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu vijenac na Spomen - obilježje žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija položili su gradonačelnik Draško Stanivuković i generalni konzul Republike Srbije Miloš Vujić.

Mili Vukmiroviću Prvi i Drugi svjetski rat oduzeli su djetinjstvo i porodicu. Ipak, grčevito čuva svoje pretke od zaborava. Kaže, sjećanje na oca sačuvao je kroz mnogobrojne priče malobrojnih koji su preživjeli.

- Јedan od komšija je preživio. Moj stric i mnogi drugi stradali su na Kozari. Pričao mi je Lazar Stanić kako je sve bilo, kakve su sve muke bile tamo. Bili su na Bjelasici, bili su u Makedoniji na službi, tamo ima selo Smolarevo, Banjsko.. Volio sam da mi priča o tome kako je bilo, jer nemam od oca ni slike - priča Mile.

Cijela Krajina dočekala je prvu slobodu nakon viševjekovnog ropstva, kaže Nebojša Kuštrinović, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova.

- Moramo znati da je zaborav ubijanje istine. Upravo ovo sveto mjesto, gdje leže žrtve velizdajničkog procesa, opominje nas da ne smijemo da zaboravimo gdje smo, ko smo i šta smo - dodaje Kuštrinović.

Srpski narod vijekovima bori se za ono najvrijednije - slobodu.

- Da u Prvom ili Drugom svjetskom ratu, pa i u poslednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, nismo imali najbolje među nama, da smo na svakom lancu borbe i izazova posustali, danas ne bismo bili ili svoji na svome - istakao je gradobačeknik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu od 2019. godine i zvanično se obilježava kao praznik grada.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba.