latinica  ћирилица
21/11/2022 |  14:10 ⇒ 17:22 | Autor: SRNA

Cvijanović: Srpska sama odlučuje o svojim praznicima

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da nepostojanje zakona o praznicima u BiH pruža mogućnost Republici Srpskoj da uređuje ovu oblast kao što uređuje i mnoge druge.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da ne vidi problem u tome što na nivou BiH nema saglasnosti o zakonu o praznicima i da ne može pretpostaviti kada će se na tom nivou baviti ovim pitanjem, koje nije jedino o kojem ne postoji saglasnost.

- Važno je da u okviru Dejtonskog sporazuma razmišljamo o tome koji je to bio period stabilnosti, a koji nestabilnosti. Da li onda kad su krenule intervencije, kad je počelo otimanje i uzurpiranje nadležnosti, kad je izmijenjen ustavni sistem na neustavan način - bilo djelima visokih predstavnika ili Ustavnog suda BiH. I onda su došli ovi problemi u kojima se danas nalazimo - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Centru za obuku u Zalužanima.

Ona je izrazila žaljenje što se to dešavalo, ali i uvjerenje da bi BiH mogla da bude mnogo uspješnija zemlja da je mogla da živi "punim plućima" i da diše taj kapacitet koji joj je dao Dejton.

Cvijanovićeva je navela da je Dejtonski sorazum dao dovoljno prostora za mir, dovoljno komocije i mjesta da niko nikome ne smeta, a da opet svi zajedno mogu kroz mehanizme saradnje i kordinacije definisati zajedničke prioritete, pa i oblasti u kojima bi se možda ciljanije moglo zajednički djelovati.

- Desilo se to što jeste, Republika Srpska treba da vodi računa o stabilnosti svojih institucija. Mi na tome radimo predano sve ove godine, a rezultat svega toga je bolja, ljepša i uređenija Republika Srpska u kojoj možete da povećavate više puta u toku godine plate i penzije, socijalna davanja, možete da obezbjeđujete sve što je neophodno za prosvjetu i zdravstvo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se u takvoj Republici Srpskoj gradi sve što je potrebno, pa i ono što je neophodno za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- Reći ću da sam na to ponosna bez obzira što sam slušala komentare iz opozicije koji mrače prilično, pa kažu da ničega nema - naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u Srpskoj ima svega onogo što nije bilo za vrijeme vladavine sadašnje opozicije, kao što su putevi i auto-putevi, renovirane škole i novi vrtići, kao i novi centri za obuku poput ovog u Zalužanima, te novi objekti i projekti širom Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su sada stabilnije i bolje lokalne zajednice koje isto znaju da ne mogu bez Vlade Republike Srpske realizovati nijedan strateški projekat.

- Svega toga ima. Ko hoće da vidi-vidi, ko neće da vidi on to ne vidi, ali ono što moramo imati na umu jeste da ovim putem nastavljamo dalje - gradimo, izgrađujemo, povećavamo plate, penzije. Borimo se i sa ovim pritiscima u pogledu Dejtonskog sporazuma i otimanja nadležnosti, ali se isto tako borimo sa nekim ekonomskim nedaćama koje prate cijeli svijet - rekla je Cvijanovićeva.