latinica  ћирилица
21/11/2022 |  16:57 | Autor: SRNA

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade iz Istočnog Sarajeva, čija je osnovna ideja da srpski jezik približi djeci i mladima, biće otvoren u srijedu, 23. novembra.
Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo - Foto: Facebook
Kulturni centar Istočno Novo SarajevoFoto: Facebook

Ovo je jedinstvena književna manifestacija za djecu i mlade na prostorima Republike Srpske koja se održava 21 godinu i koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovogodišnja manifestacija, 21. po redu, nosi naziv "Vukov azbučnik" i posvećena je srpskom jeziku i njenom tvorcu Vuku Stefanoviću Karadžiću, najavljeno je iz Forum teatra Istočno Sarajevo, koji je organizator.

Festival će, pod motom "Ljepota i jednostavnost Vukove azbuke", biti održan u srijedu i četvrtak, 23. i 24 novembra, a cilj mu je da kroz poeziju, pisanu, izgovorenu riječ i otpjevane stihove, kroz zanimljive i osmišljene sadržaje, približi srpski jezik mladim naraštajima.

U programima ovogodišnjeg festivala učestvovaće Boro Kapetanović, Tode Nikoletić, Sonja Padrov Tešanović, Mirko Vuković, Јovo Čulić, Radenko Kela, Boris Đorem, Marijana Petronić, glumac Forum teatra Ilija Mimić i učenici osnovnih škola Istočne Ilidže, pobjednici u recitovanju na manifestaciji Dani Simeuna Milutinovića Sarajlije.

U muzičkom dijelu programa nastupiće Branimir Rosić i njegova "Leteća gitara", koja od azbučnih slova muziku stvara.

S ciljem sveobuhvatnijeg stvaralaštva Forum teatra i otvaranja svijetu jezika i života njenog tvorca Vuka Stefanovića Karadžića, nastao je i animirani film "Vukova animirana pjesmarica" u saradnji sa SCF "Niš 98", a u produkciji Prvog kadra Istočno Sarajevo, koji će biti prikazan drugog dana Festivala.

Ovogodišnji konkurs poezije za djecu i mlade pod nazivom "Darovi poezije" posvećen je pjesnikinji Dari Sekulić.

Radove koji su stigli iz cijelog regiona iščitavala je Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka, te je i odabrala najuspješnije, a proglašenje pobjednika konkursa planirano je za četvrtak u 14.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Na ovoj književnoj manifestaciji do sada su nastupili najpoznatiji pjesnici iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH što je doprinijelo da je Festival postao najznačajnija manifestacija u Republici Srpskoj koja čuva srpski jezik, pismo i strast koja dolazi iz pera mladih, ali i starijih pjesničkih glava.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo biće otvoren u 16.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.