latinica  ћирилица
21/11/2022 |  17:09 | Autor: SRNA

Marčeta: Srbima u FBiH i poslije 27 godina sve uništeno

Srbi u Federaciji BiH nemaju nikakva prava, a koliko su zapostavljeni pokazuje infrastruktura Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova, gdje je i poslije 27 godina od rata sve uništeno i porušeno, izjavio je Srni predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar Mile Marčeta.
Mile Marčeta - Foto: RTRS
Mile MarčetaFoto: RTRS

- Srpski povratnici u FBiH ispali su potrošni materijal - sve nam je uništeno i propalo, nemamo nikakvih prava ni poslije toliko godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma - naveo je Marčeta.

Prema njegovim riječima, činjenica je da su Srbi u FBiH "kažnjeni" upravo zato što su podržali Dejtonski mirovni sporazum.

- U narednom periodu napravićemo jedan okrugli sto na koji će biti pozvani predstavnici vlasti na svim nivoima u BiH da bi se dalo do znanja koliko teško žive Srbi u FBiH - rekao je Marčeta i doao da će biti uporni u tome da Dejton bude poštovan.

Punih 27 godina navršilo se danas od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.