latinica  ћирилица
21/11/2022 |  18:25 ⇒ 22/11/2022 | 11:07 | Autor: RTRS

Dodik pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka na konsultacije (VIDEO)

Serija sastanaka o formiranju Vlade Republike Srpske, trebalo bi da počne sutra u Kabinetu predsjednika Republike. Milorad Dodik je na konsultacije pozvao predstavnike svih parlamentarnih političkih partija.
Palata Republike - Foto: RTRS
Palata RepublikeFoto: RTRS

Važno je da tokom formiranja Vlade, sve partije iznesu stav o pitanjima ključnim za Republiku Srpsku, naglasio je Dodik.

Kaže i da očekuje da će i druge političke partije u Srpskoj prihvatiti prijedlog SNSD-a da oni koji obavljaju dvije funkcije jednu platu usmjere u humanitarne svrhe.

Sutra bi u Palati predsjednika trebalo da počnu pregovori o formiranju Vlade Republike Srpske. Poziv je predsjednik Srpske Milorad Dodik uputio svim partijama koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini. Јer, kaže, da želi da čuje mišljenje svih o političkim i pitanjima važnim za Srpsku.

- Sve parlamentarne partije su pozvane. Koje dođu ja ću ih primiti i razgovarati sa njima. Vidjeću šta su njihova gledanja. Za one koji ne dođu i njima hvala, bar neću morati da provodim neugodno vrijeme sa drugima - rekao je Dodik.

Izvjesno je da će stranke koalicije okupljene oko SNSD-a prisustvovati sastanku i podržati prijedlog da Radovan Višković bude mandatar za sastav nove Vlade. Iako slijedi serija sastanaka, već se govori o ministarskim pozicijama. Po dva ministarstva očekuju Demos i NPS. Uz koalicione stranke, prisustvo sastanku potvrdili su SPS i DNS.

- Očekujemo od predsjednika Dodika da predoči kako vidi Republiku Srpsku u naredne četiri godine i kako prevazići probleme koji se nalaze pred nama, s obzirom na međunarodne okolnosti i sve poteškoće koje postoje na nivou BiH - naveo je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Bude li se držala ranijeg stava, opozicija sutra neće na sastanak u Palatu. Iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red ranije su, i prije nego što je Dodik uputio poziv na konsultacije, rekli da ne žele na pregovore sa Dodikom. Za predsjednika Narodne skupštine i Ujedinjene Srpske, Nenada Stevandića, oni koji ne dođu na sastanak potkopavaju suverenitet Srpske.

- Ukoliko to izbjegavate, potkopavate ne lični dignitet gospodina Dodika nego suverenitet Republike Srpske, za koji se svi zajedno zalažemo - rekao je Stevandić.

Komentarišući prijedlog SNSD-a da se ukinu duple funkcije, lider stranke, Milorad Dodik pojasnio je da funkcioneri mogu zadržati dvije funkcije ali ne mogu primati više od jedne plate. Ako se ne odreknu jedne funkcije, obavezni su ističe Dodik, da jednu platu daju u humanitarne svrhe.

- Recimo, dobiće se račun Doma Rada Vranješević i sve naknade će ići tamo ili neko drugo mjesto. U svakom slučaju, očekujem da će i druge partije tako uraditi. Neće se moći desiti da neko bude poslanik i član Upravnog odbora i da prima kao poslanik naknadu - rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, nova struktura vlasti u Srpskoj tražiće i novo zakonsko rješenje za "bijeli hljeb", odnosno privilegiju koju na zahtjev dobijaju odlazeći poslanici, da punu poslaničku naknadu dobijaju još šest mjeseci.