latinica  ћирилица
21/11/2022 |  18:40 ⇒ 22/11/2022 | 11:09 | Autor: SRNA

Stano: Vučić prihvatio prijedlog, Kurti nije

EU danas je u razgovorima sa predstavnicima Beograda i Prištine iznijela prijedlog koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije, rekao je portparol EU Peter Stano, te ocijenio da je u pitanju nepoštovanje međunarodnih obaveza, što se posebno odnosi na Prištinu.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Stano je na Tviteru napisao da oba sagovornika snose punu odgovornost za nesupjeh današnjih pregovora i za bilo kakvu eskalaciju i nasilje do kojih bi moglo da dođe na terenu.

Stano je najavio da će obavijestiti države članice, ministre spoljnih poslova i partnere EU o nekonstruktivnom ponašanju strana i potpunom nepoštovanju svojih međunarodnih zakonskih obaveza, a to se, naglasio je, posebno odnosi na Prištinu.

- Ovo šalje veoma negativan politički signal - napisao je Stano.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj rekao je da je EU predala prijedlog koji je mogao da spriječi rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

On je istakao da od prištinske strane očekuje da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na sjeveru Kosova, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih tablica KM.

- To je bio i prijedlog rješenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primijeni, jer nam to daje vrijeme za pronalaženje održivog rješenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa - poručio je Borelj.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da za Prištinu nije prihvatljiv prijedlog EU da samoproglašeno Kosovo ne izriče kazne za nelegalne registarske tablice, da nastavi sa ukorima i da Srbija više ne izdaje tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da za Prištinu to nije prihvatljivo sve dok se ne postigne dogovor da se hitno obavežu sve strane na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa.

Kurti je naveo da je Borelj "odustao od 23. marta 2023. godine, datuma koji je bio dogovoren kao konačan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", prenijeli su mediji na albanskom jeziku u Prištini.

Prema jučerašnjoj odluci Kurtijevog kabineta, od ponoći će kosovska policija izricati kaznene mjere, 150 evra, vozačima koji upravljaju vozilima sa oznakama gradova sa Kosova i Metohije koje izdaju odjeljenja MUP-a Srbije izmještena iz južne srpske pokrajine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti večeras u 19.00 časova, iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, najavila je Vučićeva pres služba.