latinica  ћирилица
22/11/2022 |  08:35 ⇒ 08:45 | Autor: RTS

Petković: Međunarodna zajednica razumjela Vučićevu molbu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je dobro što je međunarodna zajednica razumjela molbu da Zapad uloži pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa suludim odlukama Kurtima.
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Petković kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više od sedam sati razgovarao juče u Briselu.

- Videlo se da Kurti ne želi da se dogovara, da njega ne interesuje da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, Vučić se borio da sačuva mir, da ne dozvoli da nijedna majka ne bude zavijena u crno.

- Kurti želi da prouzrokuje novu krizu. Situacija je bila napeta, Vučić je bio spreman za kompromisna rješenje, dijalog služi da se nađemo na pola puta - naveo je Petković.

Sve vrijeme je Kurti insistirao da njega interesuje puna normalizacija odnosa, koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora, to su njegove želje. To nije ni na jednom dnevnom redu, kaže direktor Kancelarije za KiM.

- Prihvatili smo više prijedloga i kompromisa. Kurti kaže da za njega ne važi Rezolucija 1244. Bili smo spremni da prihvatimo prijedlog i ne izdajemo nove tablice a da Priština suspenduje svoju odluku - napomenuo je Petković.

Naglasio je da Kurti insistira nešto što nije međunarodno pravo.

- Želio je da iskoristi dijalog da bi pokazao da ne želi ni o jednom pojedinačnom pitanju da se dogovara, već želi da razgovara o međusobnom priznanju i da pitanje ZSO ne želi da sprovede, što je obaveza Prištine - kaže Petković i dodaje da Srbija ne prihvata da Kosovo postane član UN.