latinica  ћирилица
22/11/2022 |  11:31 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Osuđeni zločinac Mahmuljin sutra bi trebalo da se javi Sudu BiH

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin trebalo bi sutra da se javi Sudu BiH da preuzme akt za izdržavanje kazne od osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, rečeno je Srni u ovom sudu.
Sakib Mahmuljin - Foto: SRNA
Sakib MahmuljinFoto: SRNA

Iz Suda BiH su naveli da je dopis o tome dostavljen osuđenom nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu na kućnu adresu i njegovom advokatu.

- Osuđeni Mahmuljin dužan je pristupiti u Sud BiH 23. novembra kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje izrečene kazne zatvora - naveli su iz Suda 8. novembra.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

U Sudu BiH je početkom avgusta rečeno da Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obavještenju koje je dostavio njegov branilac, nalazi na liječenju u Turskoj.

Јedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

Iz Suda su naveli da Mahmuljin ima rok do 3. novembra da dostavi potrebnu medicinsku dokumentaciju koju je od njega zatražio sudski vještak.

Iz ove pravosudne institucije nisu odgovorili da li je Mahmuljin do 3. novembra dostavio potrebnu medicinsku dokumentaciju.