latinica  ћирилица
22/11/2022 |  12:38 ⇒ 12:39 | Autor: TANЈUG

Rakić: Želimo samo mir i da se dogovoreno sprovede

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas da Srbi na KiM žele samo mir, mole Prištinu da ne upotrebljava silu prema našem narodu, i samo traže da se poštuje dogovoreno, a to je Zajednica srpskih opština, uz konstataciju da u Briselu nije postignut nikakav dogovor po pitanju tablica, i da je za to izričito odgovorna Priština.
Goran Rakić - Foto: RTRS
Goran RakićFoto: RTRS

- Zajednica srpskih opština je plod dogovora i mi, Srbi sa KiM, samo to tražimo, da se potpisani sporazumi sprovedu, kako je dogovoreno. Želimo da živimo mirno i svoji na svome, i ne samo mi sa sjevera KiM, nego i naša braća sa juga, od Leposavića do Štrpca. Svi žele samo mir, da budu svoji na svome i da ostanu na svojim ognjištima - rekao je Rakić, na vanrednoj pres konferenciji.

Nakon noćašnjih razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Rakić je rekao da iako su umorni, poslije cijele noći, kada su vidjeli kolika je zabrinutost predsjednika Vučića, ali i njegova posvećenost da riješi krizu koju je izazvala Priština, Srbima na KiM, kaže, ništa nije teško.

- U Briselu nije postignut nikakav sporazum, i za to je izričito odgovorna Priština. A, to ste mogli da čujete i od međunarodnih predstavnika, prije svega od Žozepa Borelja, a vjerujem i da će ostali predstavnici međunarodne zajednice to isto da kažu, a ne kao što često znaju da pozivaju obje strane na suzdržanost - rekao je Rakić.

Ovoga puta je, kaže, svima sve jasno.

- Mi, Srbi sa KiM, kao i predsjednik Aleksandar Vučić želimo samo mir, mir i mir i molimo Prištinu da ne upotrebljava silu protiv našeg naroda - rekao je on.

Ukazao je i da je očigledno da nikome ne odgovara da se priča o Zajednici srpskih opština, koja je plod Brisleskog sporazuma.

- Zajednica srpskih opština je plod dogovora i mi, Srbi sa KiM, samo to tražimo, da se potpisani sporazumi sprovedu, kako je dogovoreno. Želimo da živimo mirno i svoji na svome, i ne samo mi sa sjevera KiM, nego i naša braća sa juga, od Leposavića do Štrpca. Svi žele samo mir, da budu svoji na svome i da ostanu na svojim ognjištima - rekao je Rakić.

Rakić je podsjetio da su tri stvari kapi koje su prelile času.

- Prvo smjena Nenada Đurića, jednostrana, odnosno protivpravna odluka da se ponište naše registarske tablice i treće odbijanje formiranja ZSO, na šta čekamo već 10 godina - podvukao je on.

Istakao je da to nije sve i da je dugačak spisak dijela Prištine u cilju protjerivanja Srba.

- Sa nama je i Ivan Todosijević kojeg su osudili zbog izgovorene riječi. Zamislite tu njihovu demokratiju u kojoj osuđuju čovjeka zbog izgovorene riječi. Pored toga pripadnici specijalnih jedinica hapse našu braću i sestre. To ne možemo da trpimo. Zabranili su vakcinaciju, izbore, referendum, ne znam dokle da nabrajam. Pucali su na Srećka Sofronijevića, Dragici Gašić ne dozvoljavaju da kupi hljeb u 21.vijeku. Pretukli su Nemanju Mitrovića, na kuću Zorana Trajkovića bacili Molotovljev koktel - rekao je on.

Rakić je kazao da je bezbroj napada usmjereno ne samo na te ljude, već predstavljaju poruku svim Srbima da nisu dobrodošli, da nas ne žele, a povratnicima da nisu dobrodošli na svojim ognjištima, da vide šta ih čeka i samo ako pomisle da dođu na svoje imanje.

- Mi nemamo kud, mi smo svoj na svome i nadam se da nećemo morati da se branimo. Ali narodu je terora i torture koju vrši Priština, dosta - objasnio je on.

Rakić je kazao da ga svakoga dana narod pita "zašto da plaćamo Kurtijev harač i zulum" i kažu "nismo ni Turcima, pa nećemo ni njemu".