latinica  ћирилица
22/11/2022 |  12:53 ⇒ 17:25 | Autor: SRNA

Brnabić: Srbi sa Kosova i Metohije traže primjenu sporazuma

Premijerka Srbije Ana Brbabić izjavila je danas da je primjena postojećih sporazuma jedino što žele Srbi sa Kosva i Metohije, te istakla da je Beograd u razgovorima sa Prištinom u Briselu pokazao koliko je duboko posvećen miru, stabilnosti i kompromisu.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

Brnabićeva kaže da Srbi sa Koosva i Metohije insistiraju na punoj vladavini prava, te da ih je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sinoćnjem sastanku još jednom zamolio da ne nasjedaju na provokacije.

- Stabilnost i mir su jedino što može da obezbijedi prostor za prosperitet na zapadnom Balkanu. Teško je to održati, ali smo do sada uspijevali - rekla je Brnabićeva na prezentaciji "Bijele knjige" Savjeta stranih investitora u Srbiji.

Govoreći o stranim investicijama i rizicima za reputacioni rejting Srbije nakon izbijanja rata u Ukrajini i odluke Beograda da ne uvodi sankcije Moskvi, Brnabićeva je navela da je bilo problema, ali da su oni riješeni.

- Spremili smo dokument, koji objašnjava poziciju Srbije i poslali ga svima. Mislim da je taj dokument bio dovoljano jasan, pa nemamo odustajanja od investicija. Naprotiv, sada imamo više investicija nego u 2021. godini, koja je bila rekordna. Izborili smo se za to da nam reputacioni rizik ne bude prepreka za privlačenje investicija - naglasila je Brnabićeva.