latinica  ћирилица
22/11/2022 |  13:09 ⇒ 17:41 | Autor: TANЈUG

Prva senzacija na Mundijalu; Saudijska Arabija pobijedila Argentinu

Fudbaleri Saudijske Arabije savladali su dvostrukog svjetskog prvaka Argentinu sa 2:1 (0:1) u prvom meču Grupe C Svjetskog prvenstva u Kataru.
Argentina - Saudijska Arabija (Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil) -
Argentina - Saudijska Arabija (Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil)

Iako su poveli golom Lea Mesija u 10. minutu, ratoborni Arabijci su za samo pet minuta na početku drugog dijela uspjeli da preokrenu rezultat i da slave u prvom meču Grupe C.

"Gaučosi", predvođeni jednim od najboljih fudbalera planete svih vremena – Mesijem, očekivalo su ofanzivno krenuli, a kao plod takve igre, uslijedio je i rani gol iz penala.

Leandro Paredes je bio povučen prilikom kornera i glavni sudija je dobio signal iz VAR sobe da pogleda da li je bilo elemenata za najstrožiju kaznu.

Vinčić je bez mnogo oklijevanja pokazao na bijelu tačku, a hladnokrvan prilikom realizacije bio je as Pari Sen Žermena. Uslijedio je veliki broj napada Argentine ka golu Arabije i čak tri poništena gola.

Prvo je Mesi uhvaćen u ofsajd zamci, a kasnije i Lautaro Martinez i to u dva navrata. Minimalnom prednošću selekcije iz Јužne Amerike se otišlo na 15-minutni odmor, da bi u nastavku uslijedio totalni šok.

Prvo je El Šehri uspio da matira Emilijana Martineza u 48. minutu, da bi svega pet minuta kasnije Al Davsari prelijepim golom kreirao senzaciju, pogodivši dalji ugao nebranjenog gola Argentine.

Nije se Arabija odmah povukla, kao što su možda mnogi očekivali, već su nastavili sa visokim presingom na polovini "gaučosa".

Ipak, nešto kasnije su svjesno prepustili loptu daleko jačem rivalu i bili su isključivo fokusirani na odbranu sopstvenog gola, što im je "pošlo za nogom".

Zahvaljujući krajnje neočekivanom trijumfu i prvom iznenađenju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, Saudijska Arabija je zasjela na čelo Grupe C, gdje se od 17 časova sastaju Meksiko i Poljska.