latinica  ћирилица
22/11/2022 |  13:21 ⇒ 13:24 | Autor: Agencije

Vučić zabrinut za bezbjednost Srba na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je danas ambasadoru SAD u Beogradu Kristoferu Hilu zabrinutost za bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji zbog najnovijeg razvoja događaja.
Vučić i Hil (Foto: buducnostsrbijeav) - Foto: Instagram
Vučić i Hil (Foto: buducnostsrbijeav)Foto: Instagram

Vučić je na Instagramu objavio da je zahvalio SAD na angažovanju u smirivanju tenzija i sprečavanju daljih eskalacija, te da je istakao da Srbija ostaje iskreno posvećena dijalogu i rješavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem kako bi se očuvali teško stečeni mir i stabilnost cijelog regiona.

Hil je rekao da Vašington nastavlja da podržava EU u naporima da se postignu rješenja na Kosovu i Metohiji i pozvao Vučića da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u briselskom procesu.

On je nakon razgovora sa Vučićem naglasio da SAD i EU djeluju usaglašeno o Kosovu, dodajući da vjeruje da obje strane shvataju da moraju da postignu rješenje.

- EU radi odličan posao, ali se ne smije dozvoliti da hitni problemi zasjene važna pitanja. EU je jasno stavila do znanja da je potrebno više od 48 sati za rješenje aktuelnog pitanja. Način da se dođe do rješenja je fleksibilnost, uz napore posrednika EU - rekao je Hil.

Priština je pod pritiskom SAD na 48 časova odgodila primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

Za sutra je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice zakazan veliki protest žena jer ne žele da trpe teror koji nameće premijer samoporglašenog Kosova Aljbin Kurti niti da žive u getu.