latinica  ћирилица
22/11/2022 |  14:28 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

U Beograd doletio novi avion Er Srbije "Mihajlo Pupin"

Na beogradski aerodrom sletio je novi širokotrupni avion u floti srpskog avio-prevoznika Er Srbije, koji nosi ime čuvenog srpskog naučnika Mihajla Pupina.
Drugi širokotrupni avion Er Srbije "Mihajlo Pupin" (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Drugi širokotrupni avion Er Srbije "Mihajlo Pupin" (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Riječ je o avionu "erbas A330-200", koji će što je prije moguće biti priključen saobraćaju, saopštila je ova avio-kompanija.

Drugi avion Er Srbije za dugolinijski saobraćaj nosi lik Mihajla Pupina /1854-1935/, čime nacionalna avio-kompanija želi da oda priznanje slavnom naučniku srpskog porijekla, pronalazaču, profesoru fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, jednom od osnivača NASA i dobitniku Pulicerove nagrade.

Avion sa likom Pupina, poslije neophodnih tehničkih i administrativnih koraka, počeće da obavlja letove u okviru dugolinijskog saobraćaja.

      View this post on Instagram

A post shared by Air Serbia (@airserbia)

Generalni direktor Er Srbije, Јirži Marek rekao je da je u planu da početkom sljedeće godine, prilikom redovnog dvanaestogodišnjeg servisa aviona, "Pupin" dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg "A330-200 - Tesle".

Novi avion Er Srbije je jedinstveni izgled dobio u Marani, Arizona, u SAD.

Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrijebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dvije smjene, sa timovima od desetak ljudi po smjeni.

Najnovije pojačanje u floti Er Srbije imaće konfiguraciju sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sjedišta u ekonomskoj klasi.

Avion je proizveden 2011. godine, ima "rols-rojs" motore, raspon krila 60 metara, a dug je skoro 59 metara.

Može da leti na maksimalnoj visini od 41.450 stopa.