latinica  ћирилица
22/11/2022 |  15:29 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Ponovo odgođeno suđenje Ganiću za zločine u Dobrovoljačkoj

Za sutra planirani početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločin nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine odgođen je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, rečeno je Srni u Sudu BiH.
Dobrovoljačka - Foto: RTRS
DobrovoljačkaFoto: RTRS

Novi termin održavanja glavnog pretresa zakazan je za 14. decembar, najavili su iz Suda BiH.

Ročište Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločin nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, odgađa se već treći put.

Prvi put je otkazano zbog bolesti jednog člana Sudskog vijeća, a drugi put zbog bolesti jednog od optuženih.

Prema ranijoj najavi, sutra je trebao biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama zajedno sa podređenima planirali, podstrekivali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.