latinica  ћирилица
22/11/2022 |  16:51 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Održana aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske

Ministarstvo finansija Republike Srpske prodalo je na današnjoj aukciji trezorske zapise vrijedne 51,4 milion KM, po kamatnoj stopi 1,49 odsto.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Za ponuđene hartije od vrijednosti vladao je velik interes, jer je ponuda iznosila 56,5 miliona KM, a postignuta je povoljna kamatna stopa, zbog čega je prihvaćen iznos veći od planiranog, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ističu da Republika Srpska odgovorno upravlja svojim finansijama i uporedo sa odlukama o zaduživanju koje su definisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, te odlukama o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju, redovno izmiruje sve obaveze i istovremeno otplaćuje stari dug.

- Stanje ukupnog duga Republike Srpske, kada se poredi sa kretanjem BDP-a, zaključno sa oktobrom, iznosi 43,9 odsto BDP-a, a javnog duga 36,7 odsto BDP-a, na osnovu čega se može zaključiti da Republika Srpska nije prezadužena, te da ima kapaciteta da sve dospjele dospjele obaveze izmiri u roku i u skladu sa strateškim dokumentima i planovima Vlade Republike Srpske - navodi se u saopštenju.