latinica  ћирилица
22/11/2022 |  16:54 ⇒ 16:55 | Autor: RTS

Kurti očekuje rješenje oko tablica u naredna dva dana

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da očekuje da se ispravi greška koju je, kako tvrdi, načinio šef diplomatije EU Žozep Borelj tokom sastanka u Briselu kada je, kako kaže, odustao od razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i pokušao da pronađe rješenje samo za registarske tablice.
Zajednički sastanak zvaničnika EU (Foto: Screenshot/RTS) -
Zajednički sastanak zvaničnika EU (Foto: Screenshot/RTS)

Kurti je povodom odlaganja odluke o novčanom kažnjavanju za nepreregistrovane tablice, ocenio da nije vreme da se govori o novim odlaganjima već da se ulože maksimalni napori da se u roku od 48 sati postigne dogovor kako bi se pronašlo rešenje za punu normalizaciju odnosa do marta 2023. godine, što je, kako tvrdi, bio cilj razgovora u Briselu, "a ne da se ograničavamo na stvari kao što je rad sa tablicama".

On je rekao da nije razgovarao sa Boreljom nakon jučerašnjih razgovora u Briselu i navodi da su sada SAD u kontaktu sa Briselom.

- Od završetka posljednjeg sastanka u okviru osmočasovnih razgovora koje smo imali juče, nisam komunicirao sa Žozepom Boreljom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-njemačkog prijedloga kao prijedloga EU - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je optimista da će se naći rješenje u roku od 48 sati, na koliko je, na zahtjev SAD, odložio mjeru izricanja novčanih kazni i naveo da američki ambasador u Prištini DŽef Hovenijer "daje sve od sebe u razgovorima sa Briselom".