latinica  ћирилица
22/11/2022 |  17:14 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Dodik: Nema ulaska u NATO, u BiH je potrebno da niko nikoga ne koči (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se neće desiti članstvo BiH u NATO i poručio da je najbolja politika u BiH da niko nikoga ne koči.
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official)

Dodik je rekao da MAP ne postoji jer nikada nije usvojen, nego je usvojen program reformi koji predviđa da postoji određen oblik saradnje sa NATO.

- Neće se desiti članstvo u NATO. Mi nismo ti koji dijele programske vrijednosti sa drugim političkim strankama - rekao je Dodik na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o saradnji sa stranaka "osmorke" i HDZ-a BiH na formiranju vlasti na nivou BiH, imajući u vidu da one zagovaraju saradnju sa NATO.

On je istakao da i HDZ smatra da se BiH treba uključiti u NATO, ali ne nameće taj svoj stav.

- Mi sa s HDZ-om po tom pitanju ne oštrimo i ne zatežemo jer HDZ će to uvijek u svojim progromima reći, ali neće smatrati obaveznim da nama nametne taj stav - naglasio je Dodik.

On je poručio da SNSD sigurno neće potpisati nikakav koalicioni niti programski sporazum sa drugim političkim partijama.

- Mi smo pobjednici u Srpskoj kojoj prema Ustavu pripada određeni broj struktura i mjesta. Mi smo spremni da u to uđemo. Mi smo jasno rekli kakve su naše politike. Politike na nivou BiH treba da budu takve da ne sprečavaju nikoga da nešto uradi. Mi smo spremni da budemo dio dogovora koji bi rekao da Srpska neće sprečavati razvojne projekte u FBiH niti će FBiH sprečavati Srpskoj, a nivo BiH treba da na bazi entitetskih odluka sve to propusti i da neometano dozvoli. Mislim na projekte "Buk bijela", aerodrom u Trebinju, gasni sektor i druge koji su nepravdano na nivou Sarajeva zaustavljeni - rekao je Dodik.

On je istakao da je Srpska dovedena u poziciju da, dok se to ne odblokira, neće moći da daje saglasnost ni za jedan projekat u FBiH kojih ima mnogo - od Koridora "5C" do elektro i drugih sistema koji se grade.

- To nije dobra politika. Najbolja politika je da niko nikoga ne koči - naglasio je Dodik.

On je rekao da NATO neće dobiti saglasnost za članstvo, navodeći da u programu reformi piše da taj sporazum ne prejudicira članstvo u ovoj alijansi, a i čelnici NATO su rekli da za to treba donijeti posebnu odluku na nivou BiH.

- Te odluke nema bez Srpske, a Republika Srpska neće biti dio te odluke. Ne mogu spriječiti njihove politike /stranaka u FBiH/ da se zalažu za to, ali moraju jasno znati da smo protiv. Mislim da to i nije pitanje na kome treba da se zaustavi formiranje organa vlasti na nivou BiH - rekao je Dodik.