latinica  ћирилица
22/11/2022 |  18:48 ⇒ 23/11/2022 | 11:38 | Autor: RTRS

Dodik: Čeka nas izazovno vrijeme; Prioritet da sačuvamo mir (FOTO/VIDEO)

Ne dirajte Republiku Srpsku, jer to nećemo dozvoliti. Mi samo želimo da se očuva ustavna pozicija Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsjednika Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- U godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovdje nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci - istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

- On me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome.  Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju Republike Srpske. Oduzete su nam neke nadležnosti, ali političkim sredstvima vratićemo ih. Ulazićemo u reforme, koje su onakve i ovakve, ali to je neminovnost - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom.

- Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi - poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da mir mora biti prioritet.

- Srpska ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija. Neopravdano su nam obustavljeni projekti vrijedni milijardama, i borićemo se da ih vrlo brzo pokrenemo, a s druge strane ne osporavajući drugima da rade i grade - rekao je Dodik.