latinica  ћирилица
22/11/2022 |  21:34 | Autor: SRNA

Nehamer: Nećemo staviti veto na pristupanje Hrvatske šengenu

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da njegova zemlja neće staviti veto na pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru.
Karl Nehamer (FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Karl Nehamer (FOTO: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Nehamer je rekao da teško da osjećaju migrantski pritisak iz Hrvatske prema sjeveru, već da je "prijetnja vetom usmjerena prema Bugarskoj i Rumuniji", prenose hrvatski mediji.

- Budući da Hrvatska ispunjava zahtjeve zaštite granice na uzoran način, ja tu ne vidim problem - rekao je Nehamer koji sutra dolazi u radnu posjetu Hrvatskoj.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je proteklih dana u više navrata rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcioniše, što se vidi po povećanom broju lica koja traže azil u Austriji.

To je naveo i Nehamer, koji je rekao da je u Austriji "100.000 ljudi koji su neregularno prešli granicu, od kojih je 75.000 prešlo iz zemalja poput Rumunije, Bugarske i Mađarske, a da ih tamošnja bezbjednosna tijela nisu registrovala".

- To je bezbjednosni rizik i o tome se moramo pobrinuti - rekao je Nehamer.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je juče da ga izjave iz Austrije zabrinjavaju i da smatra da je to obračun preko leđa Hrvatske među nekim drugim članicama EU.

On je rekao da je Hrvatska bila spremna za ulazak u "šengen" još 2.016. godine.