latinica  ћирилица
22/11/2022 |  22:43 | Autor: SRNA

Dačić: Srbija želi veće prisustvo Italije u regionu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je danas da je posjeta italijanskog ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija od velikog značaja i da predstavlja jak impuls za dalji razvoj saradnje, te dodao da Srbija želi veće prisustvo Italije u regionu.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg)

- Srbija želi veće prisustvo Italije u regionu i spremna je da dalje razvija naše bialteralne odnose. Počev od političke sfere, zajedničke sjednice dvije vlade, biznis foruma, pa do ekonomskih odnosa, razvoja naše spoljnotrgovinske razmjene - istakao je Dačić.

Dačić je rekao da je Tajanija upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i dodao da je jasno da Srbija želi da da svoj doprinos da se situacija razriješi mirnim putem za razliku od Prištine, prenijeli su beogradski mediji.

Dačić je zahvalio italijanskim vojnicima u okviru Kfora na Kosovu i Metohiji za koje je rekao da zaista pružaju ne samo fizičku zaštitu, već i psihološku sigurnost srpskom narodu i srpskim sveštenicima

Tajani je rekao da su migranti još jedna tema kojoj Italija pridaje veliku važnost.

- Vidjeli smo da i srpske vlasti pridaju veliku pažnju tome i da su svjesni opasnosti koje te migracije nose. Neophodno je da radimo zajedno i rješavamo ta pitanja, posebno na Balkanskoj ruti - rekao je Tajani.