latinica  ћирилица
23/11/2022 |  08:39 ⇒ 08:42 | Autor: sputniknews.com

Papa raspustio cijeli vrh Karitasa

Papa Franja otpustio je kompletan menadžment humanitarne organizacije Karitas, globalne dobrotvorne organizacije Rimokatoličke crkve, nakon optužbi za maltretiranje i ponižavanje zaposlenih.
Papa Franjo (Foto: EPA/PIETRO CROCCHIONI, ilustracija) -
Papa Franjo (Foto: EPA/PIETRO CROCCHIONI, ilustracija)

Među otpuštenim rukovodiocima je i kardinal Luis Antonio Tagle, koga mnogi smatraju kandidatom za budućeg papu i koji je nominalno bio predsjednik Karitasa, ali nije bio uključen u svakodnevne operacije, prenosi Rojters.

Odluka o raspuštanju rukovodstva objavljena je u papskom dekretu koji je objavila vatikanska pres služba.

U odvojenom saopštenju odjeljenja za razvoj Vatikana, navodi se da su nakon nadzora eksternog menadžmenta i tima psiholoških stručnjaka otkrivene slabosti i loše prakse u menadžmentu kompanije.

- Nisu se pojavili dokazi o lošem finansijskom upravljanju ili seksualno neprikladnom ponašanju, ali su primijećena neka druga pitanja - navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, uočene su nepravilnosti u upravljanju ljudskim resursima, kao i nepoštovanje procedura, što je ozbiljno narušilo timski duh i moral osoblja.

Dodaju da iako su finansijska pitanja dobro riješena, norme i procedure upravljanja moraju biti poboljšane.

Organizacija Karitas ima sjedište u Vatikanu i okuplja 162 katoličke organizacije za pomoć, razvoj i socijalne usluge koje rade u više od 200 zemalja.