latinica  ћирилица
23/11/2022 |  09:03 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Petković i Bisljimi u Briselu sa Lajčakom

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastaće se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javio je RTS.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Sastanak se realizuje dva dana nakon što je propao pokušaj postizanja dogovora u pregovorima viskog predstavnika EU Žozepa Borelja i Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem.

Borelj je ukazao na Kurtijevu odgovornost za neuspjeh pregovora o odgađanju primjene plana u fazama o preregistraciji vozila na Kosovu i Metohiji.

Priština je pod pritiskom SAD za sutra ujutru odgodila početak primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

Srbi na sjeveru ne žele da mijenjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od posljednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zbog toga, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira zajednicu srpskih opština, Srbi su prije dvije sedmice napustili institucije u Prištini i na sjeveru Kosova.