latinica  ћирилица
23/11/2022 |  09:40 ⇒ 09:40 | Autor: SRNA

Pisci iz čitanki i lektire u posjeti područnim i seoskim školama Banjaluke

Udruženje književnika Republike Srpske danas započinje realizaciju projekta "Pisci iz čitanki i lektire u posjeti područnim i seoskim školama grada Banjaluke", koji se sprovodi uspješno već petu godinu zaredom.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

Učenici Osnovne škole "Petar Kočić" iz Stričića i OŠ "Petar Kočić" iz Han Kola danas će imati priliku da ugoste i interaktivno učestvuju u književnom času sa piscima čija djela čitaju u svojim čitankama i lektirama, saopšteno je iz Udruženja književnika Srpske.

Pisci će sutra posjetiti OŠ "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu, a u petak, 25. novembra, OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu.

Ove godine na prvom susretu sa osnovcima svoje pjesme će govoriti Predrag Bjelošević, Zoran Kostić, Јelena Glišić i Vid Vicko Vukelić.

U posjetu područnim i najudaljenijim osnovnim školama na području Banjaluke krenuće u narednom periodu i drugi pisci za djecu: Ranko Pavlović, Ranko Risojević, Berislav Blagojević, Boro Kapetanović, Stevka Kozić-Preradović, Јovo Čulić, Ranko Preradović, Mirko Vuković, Miladin Berić, Živko Vujić, Panto Stević, Sava Guslov Marčeta.

Udruženje književnika Republike Srpske ovim jedinstvenim projektom u Republici Srpsloj želi da približi i promoviše svoje ugledne autore za djecu istovremeno pomogne učenicima da u direktnom kontaktu analiziraju njihove pjesme, priče, romane.

- Ove godine, osim seoskih škola biće uključeno i nekoliko prigradskih osnovnih škola čiji se učenici rijetko susreću sa svojim omiljenim piscima iz čitanki i lektire ili sa onim mlađim, koji osvajaju prestižne nagrade za dječiju književnost kako kod nas, tako i u regionu - navode iz Udruženja.

Iz Udruženja književnika dodaju da će prilikom posjeta osnovnim školama pokloniti njihovim bibliotekama knjige objavljene u izdanju Udruženja, kao i knjige autora učesnika objavljene kod drugih izdavača.