latinica  ћирилица
23/11/2022 |  11:43 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Picula: Podrška BiH u ispunjavanju ključnih uslova za kandidatski status

Izvještač EU za Novu strategiju proširenja Tonino Picula predstavio je izvještaj o preporuci Evropskog parlamenta za novu strategiju u kojem je navedena podrška BiH na putu ispunjavanja 14 ključnih uslova za dobijanje statusa kandidata za učlanjenje u Uniju.
Tonino Picula (Foto: EPA/IGOR KOVALENKO, ilustracija) -
Tonino Picula (Foto: EPA/IGOR KOVALENKO, ilustracija)

On je Izvještaj o preporuci Evropskog parlamenta Evropskom savjetu, Evropskoj komisiji i potpredsjedniku Parlamenta predstavio tokom plenarne sjednice Parlamenta u Strazburu.

S obzirom na ranije nedostatke u politici proširenja EU na zapadnom Balkanu, u dokumentu se predlaže da Unija usvoji jasan pristup zasnovan na zaslugama kako bi ispunila obećanja data partnerima i uspostavila mehanizme koji će spriječiti članice bloka u slučaju namjere da koriste bilateralne nesuglasice sa ciljem ometanja procesa pregovora sa zemljama kandidatima.

Osim toga, dokumentom se preporučuje priznavanje važnosti foruma kao što je Berlinski proces, ali i da se "izrazi snažna rezervisanost prema bilo kojoj inicijativi regionalne ekonomske saradnje koja ne obuhvata sve zemlje zapadnog Balkana i nije zasnovana na pravilima EU, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan.

Portal "Evropski zapadni Balkan" podsjeća da je poznato da Evropski parlament ne gleda blagonaklono na to što Srbija nije uskladila spoljnu politiku sa politikom EU, prema kojoj bi i Beograd trebalo da uvede sankcije Rusiji, a pojedini evropski poslanici tvrde da se tek tada može napredovati u pregovorima o pristupanju Srbije bloku, ali i kada Beograd sprovede potrebne reforme.

Kada se radi dijalogu Beograda i Prištine, evropski poslanici pozvali su institucije EU da pojačaju konstruktivnu angažovanost sa vlastima Srbije i privremenim institucijama samoproglašenog Kosova.

Picula je izjavio da je važno da sredstva za podršku budu dostupna kandidatima čim te zemlje ispune uslove iz određenih poglavlja klastera u pregovorima, a ne da budu dostupna tek kada postanu punopravne članice EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je Unija ostvarila napredak uvođenjem nove metodologije i klastera, te kolektivno povezanih poglavlja, ali je naglasio da je za promovisanje proširenja kao geopolitičkog prioriteta neophodno da postoji politička volja obje strane, kako članica EU tako i kandidata za učlanjenje.