latinica  ћирилица
23/11/2022 |  12:13 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Srpski povratnici u Dalmaciji mahom stariji stanovnici

U opštini Biskupija u Dalmaciji danas živi oko 1.100 srpskih povratnika od kojih oko 65 odsto čini starije stanovništvo, rekla je predsjednica Udruženja "Žene kosovske doline" Radmila Berić.
Pravoslavna crkva kod Knina (Foto: EPA-EFE/MIRO LELAS, ilustracija) -
Pravoslavna crkva kod Knina (Foto: EPA-EFE/MIRO LELAS, ilustracija)

- Njima najviše treba da ima ko da ih obiđe i pomogne im u svakodnevnim poslovima, jer su im djeca po svijetu. To su mahom staračka domaćinstva - navela je Berićeva, koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao za doprinos radu sa srpskom zajednicom i srpskom djecom u Dalmaciji.

Ona je za Srnu rekla da Udruženje aktivnosti finansira putem projekata hrvatskog Ministarstva rada, porodice i socijalne zaštite koji su programski prilagođeni potrebama lokalne zajednice.

U vrličko srpsko selo Otišić vratilo se svega nekoliko desetina žitelja, dok je prije rata u tom selu živjelo više od 1.000 stanovnika.

U selu Dabar nadomak Vrlike jedini srpski povratnik je stogodišnja baka Milica Stojanac koja živi sama, a u ratnom vihoru izgubila je starijeg sina.

U Civljanima, naseljenom mjestu u Dalmaciji, u jednom od zaselaka živi sam devedestdvogodišnji Momir Bilić.

Dalmatinci rasuti po svijetu pričaju da sanjaju da se jednog dana vrate u zavičaj gdje su im korijeni, da obnavljaju svoja ognjišta, manastire i hramove, da pošalju poruku da su tu i nigdje nisu otišli.